Rysslands oljeexport till Kina är nu på den högsta nivån sedan invasionskriget mot Ukraina inleddes i februari 2022. Arkivbild
Rysslands oljeexport till Kina är nu på den högsta nivån sedan invasionskriget mot Ukraina inleddes i februari 2022. Arkivbild Bild: AP/TT

Rekord för rysk oljeexport till Kina

Kina betalar miljardbelopp varje dag för rysk olja, visar färska kinesiska tullsiffror.
Volymmässigt blev det nytt exportrekord av olja från Vladimir Putins Ryssland till Xi Jinpings Kina i maj.

ANNONS
|

Kinas import av olja från Ryssland lyfte till en ny rekordnivå i maj. Enligt kinesiska tullsiffror importerades 9,71 miljoner ton rysk olja till Kina i maj, upp från 7,12 miljoner ton i april, rapporterar nyhetsbyrån Bloomberg.

Ryssland har därmed kört om Saudiarabien som det land som exporterar mest olja till Kina, världens näst största ekonomi.

Rysslands oljeexport till Kina är i och med utvecklingen volymmässigt på den högsta nivån någonsin, enligt tidningen Financial Times. Och rysk oljeexport totalt är på den högsta nivån sedan Vladimir Putin inledde invasionskriget mot grannlandet Ukraina i februari 2022.

Förutom Kina står Indien för en stor del av den ryska oljeexporten, sedan sanktioner fått västerländska köpare att kraftigt minska transaktionerna med Ryssland.

ANNONS

Enligt sajten Trading Economics kostade rysk råolja omkring 57 dollar per fat i maj. Med en leveransvolym på cirka 2,3 miljoner fat rysk olja till Kina per dag i maj innebär det att Kina betalade 131 miljoner dollar (1,4 miljarder kronor) per dag för rysk olja i maj.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS