Regeringen vill öka takten för att bygga batterifabriker

Regeringen vill underlätta för de stora batterisatsningarna inom svensk fordonsindustri – och öka takten i tillståndsprocesserna.
– Det tar för lång tid, helt enkelt, säger statsminister Ulf Kristersson (M).

ANNONS
|

Det var under statsminister Ulf Kristerssons och finansminister Elisabeth Svantessons gemensamma Göteborgsbesök under onsdagen som de berättade om den nya satsningen.

Statsministern själv hade tillbringat en stor del av onsdagsförmiddagen med att besöka såväl Volvo Lastvagnar, Polestar och var även med på Volvo Cars mångmiljonjubileum.

Tillstånden för att bygga batterifabriker tar för lång tid

Fordonsindustrins framtid bygger på elbilar och en batteriproduktion på hemmaplan, konstaterade statsminister Ulf Kristersson.

– Därför vill regeringen bidra och hjälpa till genom att öka förutsättningarna för stora batteriproduktionsetableringar, och ska nu ge uppdraget till Business Sweden, att skapa den samordning som krävs för alla de tillståndsprocesser som är nödvändiga när man vill sätta upp stora batterietableringar för fordonsindustrin i syfte för omställning, säger han.

ANNONS

Stora batterifabriker på gång i Göteborg och Mariestad

Några större etableringar som redan är på gång är Volvo Cars och Northvolts gemensamma gigafabrik och forsknings- och utvecklingscenter i Göteborg, AB Volvos batterifabrik vid Mariestad och Scanias batterisatsning i Södertälje.

– Regeringen kommer att fatta beslut om detta samordningsansvar på torsdagen. Vi har sett att saker och ting tar tid, och det är många komplexa delar i detta och då måste någon ta ett samordnade ansvar. Därför fattar vi det här beslutet att Business Sweden ska kunna underlätta för etableringar för batterifabriker, säger finansminister Elisabeth Svantesson (M).

Business Sweden kommer att få cirka 5 miljoner kronor för att genomföra uppdraget och se över infrastruktur, kompetensförsörjning, elsystem och annat.

– Vi tror att detta kommer att göra skillnad och öka takten för omställning, ge fler jobb, mer produktion, mer tillväxt men också ett bättre klimat och miljö, säger Elisabeth Svantesson.

Sverige hade en stor energikris i vintras – och batteriproduktion är något som kräver väldigt mycket energi.

Hur tänker regeringen där?

– Det är en fundamental del. Ett enskilt företag kan göra mycket tillsammans med sina finansiärer. Men det krävs ett robust elsystem som levererar i princip dubbelt så mycket el under de kommande 20 åren, och det kan inget företag göra själv, säger Ulf Kristersson och pekar på de satsningar som görs genom att bygga ut vindkraften och bereda marken för svensk kärnkraft.

ANNONS

– Men detta tar tid. Det tar år att bygga ut detta och vi ska fördubbla under 20 år. Och är det en enda sak staten ska göra under den här resan är det att se till att det finns prisvärdig, stabil el där den behövs.

Redan i dag är det många kritiska röster om utbyggda vindkraftverk ute i landets kommuner.

Vad kommer staten att göra för att styra upp det?

– Vi tänker inte att strunta i att människor har synpunkter, det vore en oframkomlig väg. Men dels ska man skapa rimliga incitament och få betalt på något sätt om man har landbaserad vind. Jag tror att vi har havsbaserade vindmöjligheter som är mycket stora och som inte står i vägen för enskilda människors ganska legitima uppfattningar om att de inte vill ha en vindkraftspark precis intill, säger Ulf Kristersson.

LÄS MER:Här rullar Volvo nummer 9 000 000 ut från fabriken

LÄS MER:Jätteprojekten som börjar byggas 2023

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Ida Johansson förklarar och analyserar privatekonomi och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS