Finansminister Elisabeth Svantesson (M), finansmarknadsminister Niklas Wykman (M) och infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson (KD) under pressträff om åtgärder för att minska överskuldsättning.
Finansminister Elisabeth Svantesson (M), finansmarknadsminister Niklas Wykman (M) och infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson (KD) under pressträff om åtgärder för att minska överskuldsättning. Bild: Fredrik Surell/TT

Regeringen vill höja bolånetaket

Regeringen vill lätta på kraven kring bolån och slopa ränteavdraget för lån utan ”trygga” säkerheter. Det meddelar flera statsråd under en presskonferens på torsdagsförmiddagen.

ANNONS
|

Svenskarnas skuldsättning den vikande byggtakten och därmed tillväxten i ekonomin stod i fokus när finansminister Elisabeth Svantesson kallade till pressträff med flera av regeringens ministrar under torsdagsmorgonen.

För att stärka ekonomin framöver väljer nu regeringen bland annat att se över kravet för kontantinsats vid bolån.

Enligt finansminister Elisabeth Svantesson (M) kommer regeringen ge Finansinspektionen, myndigheten som ansvarar för amorteringskraven, i uppdrag att utreda frågan om att höja bolånetaket från 85 procent till 90 procent.

Skälet är att byggtakten i Sverige minskat kraftigt de senaste åren, vilket försvårar för en ekonomisk återhämtning i landet. Dessutom innebär bolånetaket en tröskel för unga och förstagångsköpare på bostadsmarknaden. En tröskel som är för hög i dag, enligt infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson (KD).

ANNONS

– Det finns strukturella problem på bostadsmarknaden som kräver reformer, en sådan faktor är bolånetaket. Särskilt för unga eftersom det är svårt att spara ihop till en insats på 15 procent, säger han under pressträffen.

Finansinspektionens ställningstagande ska lämnas redan den 23 februari, meddelar regeringen under pressträffen.

Slopar ränteavdraget

Dessutom väljer regeringen att slopa ränteavdraget för lån utan säkerhet. Det betyder i praktiken att blancolån eller andra konsumtionslån inte kommer kunna räknas av på skatten.

Slopandet av ränteavdraget för den här typen av lån kommer ske stegvis. Under nästa år halveras avdraget och först året därefter försvinner möjligheten helt, uppger finansmarknadsminister Niklas Wykman (M).

– Det är inte rimligt att staten är med och finansierar eller uppmuntrar till den här typen av beteende som skapar så stora problem för enskilda människor och dessutom leder till vissa risker i våra ekonomiska system, säger finansmarknadsministern Niklas Wykman.

Reformen förväntas spara staten 8 miljarder kronor de kommande två åren, uppger Niklas Wykman.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Ida Johansson förklarar och analyserar privatekonomi och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS