Regeringen vill göra om kontor till bostäder

Regeringen tror att det kommer bli överskott på kontor och affärslokaler efter pandemin. Nu vill de snabbutreda möjligheterna för att göra om kontor till bostäder.
– Omställning är bra både för den fastighetsägare som inte kan hyra ut lokalen och för den som i dag inte har någon bostad, säger bostadsminister Per Bolund (MP) till Svenska Dagbladet.

ANNONS
|

Fler har börjat jobba hemma och nu tror regeringen att det kan bli ett överskott på kontor och affärslokaler även efter coronapandemin. Därför ger man Boverket i uppdrag att utreda möjligheten för att konvertera tomma lokaler till bostäder, rapporterar SvD.

– Vi har ett oklart läge med pandemin, men väldigt många, även i fastighetsbranschen, tror att det blir permanenta följder. Då behöver vi ändra användningen av lokalytor och vara redo för omvandling till bostäder, säger Per Bolund till tidningen.

LÄS MER:Wallenstam vill bygga om butiker till bostäder

LÄS MER:Därför blev det inget tvärstopp på bostadsmarknaden – trots corona

Förslaget ska snabbutredas

Mats Wilhelmsson, professor i fastighetsekonomi vid KTH, säger till Svenska Dagbladet att bostadsbristen och tomma kontor är drivkrafter som talar för regeringens förslag. Men han tror att det främst är centralt i storstäder som en sådan omställning kan fungera.

ANNONS

– Men det krävs en ganska köpstark grupp för nya hyresrätter, och det är inte säkert att den starka efterfrågan finns i mer perifera lägen, säger Mats Wilhelmsson.

Han pekar också på att långt ifrån alla kontorslokaler har förutsättningar för att omvandlas till bostäder.

Frågan ska nu snabbutredas och Boverkets kartläggning av eventuella hinder för en sådan omställning ska vara färdig den 26 februari.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS