Regeringen river upp nya reseavdraget

I somras röstade alla riksdagspartier förutom SD genom ett nytt reseavdrag som skulle ha införts vid årsskiftet. Nu river den nya regeringen upp förslaget.

ANNONS
|

I ett pressmeddelande förkunnar regeringen att Moderaterna, Sverigedemokraterna, Liberalerna och Kristdemokraterna inte kommer att gå vidare med lagförslaget som gick igenom riksdagen i somras.

Förslaget, som innefattade en modell med en avståndsbaserad skattereduktion, backades av samtliga riksdagspartier förutom SD och var tänkt att verkställas vid årsskiftet.

Nu kommer i stället det gamla reseavdraget fortsätta att gälla, samt att avdraget för arbetsresor med egen bil höjs från 18,50 till 25 kronor per mil. Avdraget för drivmedel vid arbetsresor med förmånsbil höjs dessutom från 6,50 respektive 9,50 till 12 kronor per mil.

”Det reseavdrag som den förra regeringen la fram innehöll flera brister. Bland annat tog det inte tillräcklig hänsyn till människor som arbetar på landsbygden där man ofta är beroende av bilen för att ta sig till jobbet. Det medförde heller inte de förenklingar som utlovats och Skatteverket har exempelvis avstyrkt förslaget.”, skriver finansminister Elisabeth Svantesson (M) i en skriftlig kommentar till Ekot.

ANNONS

Svantesson: Förslaget hade många brister

På frågan om varför Moderaterna har svängt i frågan upprepar Svantesson att ”förslaget hade som sagt flera brister”, samt att höja milersättningen ”bättre speglar den faktiska kostnaden”.

Det tidigare förslaget baserades på avstånd till arbete snarare än kostnad, och var färdmedelsneutralt – det vill säga, det skulle inte spela någon roll om resan gjordes med bil eller med kollektivtrafik.

Den nya närings- och energiministern, Ebba Busch (KD), försvarar u-svängen för att hålla kvar vid den nuvarande modellen.

– Just nu har vi en situation där väldigt många människor är beroende av bilen både i städer men också på platser med längre avstånd. De har svårt att få ekonomin att gå ihop, säger Busch till TT.

Den före detta finansministern, och numera Socialdemokraternas ekonomiskpolitiska talesperson, Mikael Damberg, är detta ”ett svek mot svenska löntagare”.

– Det är ett slag i magen på alla de löntagare som hade räknat med att reseavdraget skulle förbättras kraftigt vid årsskiftet. Det regeringen går fram med tar helt bort miljöaspekten i reseavdraget. Att det inte ens ska bli någon ersättning om man pendlar långa sträckor med till exempel buss eller tåg, blir väldigt märkligt, säger Mikael Damberg till TT.

Det nya förslaget skickas nu ut på remiss. Går förslaget igenom införs det vid årsskiftet och kommer enligt regeringen att minska skatteintäkterna med 1,6 miljarder kronor för 2023.

ANNONS

GP söker finansminister Elisabeth Svantesson.

LÄS MER:Experten sågar regeringens energipolitik: ”Polariserande”

LÄS MER:Experten: Oklart hur det blir med amorteringslättnader

LÄS MER:Bostadspriserna fortsätter att falla: ”Säljaren är den sista optimisten”

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Ida Johansson blickar ut i den finansiella världen och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS