Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Regeringen lanserar krispaket – kan vara värt 300 miljarder

Vid en presskonferens under måndagsmorgonen meddelade finansminister Magdalena Andersson en rad nya åtgärder, som motmedel mot effekterna av coronaviruset.
De viktigaste åtgärderna var nya regler kring permittering och att staten tar över sjuklönekostnaden i två månader.
– Vi har alla svåra uppgifter, men det råder inga tvivel om att Sverige ska möta detta gemensamt, säger Andersson.

På en pressträff på måndagsmorgonen presenterade finansminister Magdalena Andersson ett nytt krispaket, som kan bli värt upp till 300 miljarder.

– Coronaviruset kommer att få betydande negativa effekter för jobb och ekonomi, många av effekterna ser vi redan nu, säger hon.

– Sverige har en tung tid framför sig, säger hon

Uppskjuten skatt för företag

På presskonferensen berättade Regeringen bland annat att företag kommer att kunna få så kallat anstånd med skatten, det vill säga att skattebetalningar skjuts upp.

Dessutom kommer företag kunna att få tillbaka skatt som de betalat in hittills i år. Enligt Regeringen innebär det här ett likviditetstillskott på upp till 300 miljarder kronor.

Betalar sjuklön i två månader

Ett av beskeden som gavs var att staten går in och betalar sjuklön i upp till två månader. Som det ser ut nu kommer den reformen att kosta ungefär två miljarder kronor per månad, enligt regeringen.

– Vi ska använda våra starka offentliga finanser för att mildra effekterna för jobb och företag, säger hon.

Korttidspermittering betalas av staten

Också ett nytt system för korttidspermittering presenterades - där staten tar över en större del av den ekonomiska smällen. Enligt förslaget kommer kostnaderna för företag kunna minskas med upp till femtio procent, samtidigt som löntagare kan få behålla 90 procent av lönen.

– Detta är en helt unik situation för svensk ekonomi. Sverige har en unik förmåga att hantera kriser, säger Magdalena Andersson.

När det kommer till hur mycket paketet kostar kunde Magdalena Andersson inte ge något svar, eftersom det beror på i vilken grad de kommer att utnyttjas.

Snabbare ur en lågkonjunktur

Regeringens krispaket syftade den här gången framför allt till att hjälpa företag som hamnar i kläm av coronakrisen. I Västsverige är de båda Volvo-bolagen några av de största arbetsgivarna och båda välkomnar åtgärderna.

Från Volvokoncernens är man särskilt positiv till systemet för korttidspermittering.

– Vi har länge tyckt att det är ett bra förslag och välkomnar att det här instrumentet nu kan användas. Erfarenheter från finanskrisen 2008 visade att de länder som hade möjligheter för korttidsarbete, som Tyskland, kom ur lågkonjunkturen snabbare och kraftigare. Det leder också till konkurrensneutralitet, när andra länder redan har det, säger Claes Eliasson, presschef på AB Volvo.

– Vi kommer nu att analysera hela krispaketet och får se vilka av verktygen i det vi kan använda. Än så länge har vi inte haft allvarliga produktionsstörningar utanför Kina. Det är oklart hur det kommer att se ut framåt, både när det gäller den fortsatta smittspridningen och vilka myndighetsbeslut som kommer att komma.

Från Volvo Cars sida, Sveriges största privata arbetsgivare räknat i antal anställda, säger presstalespersonen Stefan Elfström:

– Vi välkomnar att flera åtgärder nu kommer på plats för att mildra virusutbrottet. Vi har inte upplevt någon påverkan på vår produktion eller verksamhet i Sverige än så länge, men det är bra att initiativet kommer så snabbt. Det innebär fler verktyg att ta i bruk, det är viktigt för industrin i Sverige och de många underleverantörer som finns.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon.

Klicka på följ-knappen här intill vid taggen Ekonomi!

Din ekonomi i det nya ekonomiska läget

Elen, maten, bränslet och bolånet – allt väntas bli betydligt dyrare. GP Fokus är Göteborgs-Postens specialbevakning av det nya ekonomiska läget.

Du hittar alltid de viktigaste nyheterna, guiderna och reportagen på:

GP Fokus | Din Ekonomi