Regeringen förlänger stöd till företagen under coronakrisen

Regeringen presenterade under måndagen en förlängning av stödet till företagen i spåren av coronapandemin. Den totala kostnaden uppskattas till ungefär 15 miljarder. Omställningsstödet förlängs med tre månader och korttidspermitteringarna med sex månader från årsskiftet, även anstånd för skatteinbetalningar förlängs med ett år.
– Många företag är hårt sargade, säger finansminister Magdalena Andersson.

ANNONS
|

Under eftermiddagen presenterade regeringen ytterligare ett stödpaket för att stötta upp ekonomin. I spåren av den senaste tidens ökade smittspridning av coronaviruset förlängs nu stöden till företagen.

– Det här gör vi för att skydda svenska företag och svenska jobb, säger Magdalena Andersson.

Det handlar bland annat om omställningsstödet som infördes i våras, men det gällde bara fram till och med juli. Nu kan företag söka stödet även för augusti, september och oktober.

– Många företag är hårt sargade. Vi har också en hög osäkerhet eftersom läget snabbt kan förändras, säger Magdalena Andersson.

En överenskommelsen mellan regeringen, C och L innebär att företag nu kan räkna med ett ytterligare stödpaket som beräknas kosta upp emot 15 miljarder kronor.

ANNONS

– Företagen måste ha hjälp för att kunna övervintra krisen, så att människor har ett jobb att gå till, säger Liberalernas ekonomiskpolitiske talesperson Mats Persson.

Mats Persson ekonomiskpolitisk talesperson i Liberalerna. Arkivbild.
Mats Persson ekonomiskpolitisk talesperson i Liberalerna. Arkivbild. Bild: Jessica Gow/TT

Omställningsstödet riktar sig till företag som tappat minst 50 procent av sin omsättning under de tre månaderna jämfört med samma period 2019. Som mest kommer ett företag att kunna få 30 miljoner kronor och för att kunna ansöka måste nettoomsättningen vara över 200 000 kronor.

– Det är för att vi ska undvika hobbyverksamheter, stödet ska gå till de som livnär sig på företaget, säger finansmarknadsminister Per Bolund under måndagens pressträff.

LÄS MER:Oväntat överskott i statens finanser

”Det kommer krävas mer”

Svenskt Näringslivs VD Jan-Olof Jacke välkomnar det förlängda omställningsstödet men poängterar att coronapandemin ännu inte är över.

– Omställningsstödet är ett effektivt stöd till företag som drabbats hårt av pandemins effekter. Därför är det bra att regeringen och samarbetspartierna nu föreslår att stödet förlängs, det är en viktig åtgärd för att rädda företag och jobb. Men det kommer att krävas mer och krisen är långt ifrån över, säger Jan-Olof Jacke.

Trots att stödet innebär en förlängning av tre månader så betonar ändå arbetsgivarorganisationen Almegas näringspolitiska chef Anderas Åström att det kan vara det som avgör företagets fortlevnad i många branscher.

ANNONS

– Även om krisen i näringslivet generellt kan tyckas mindre akut är läget för många tjänsteföretag fortfarande extremt svårt, säger Andreas Åström i ett pressmeddelande.

LÄS MER:Här är Göteborgsbolagen som fått mest i krisstöd

Anstånd med skatteinbetalning

Överenskommelsen mellan regeringen och samarbetspartierna innebär också att företag kan få anstånd med skatteinbetalning i ett år. Det handlar till exempel om arbetsgivaravgifter och moms.

Företagen har redan möjlighet att få anstånd med skatteinbetalningar till mars nästa år, vilket omkring 100 000 företag använt sig av hittills. Regeringen föreslår nu att anståndstiden kan utökas med ytterligare ett år. Företagen måste dock ansöka om det och beviljas förlängning om inte "särskilda skäl" talar emot det.

LÄS MER:Dystra reaktioner på nya beskedet om butikerna

Korttidspermitteringarna förlängs

Även systemet med korttidspermitteringar ska förlängas. Det skulle ha upphört vid årsskiftet men på grund av coronakrisen förlängs det till sista juni 2021.

Det är något som Stefan Gustavsson, näringspolitisk chef vid Västsvenska handelskammaren ser positivt på.

– Företagen behöver en rimlig planeringshorisont. Så länge som det finns långtgående restriktioner som hindrar företag från att utöva sin affärsverksamhet behöver vi också se ett stöd. Regeringen kan inte ta med ena handen och sen inte ge med den andra.

Stefan Gustavsson, näringspolitisk chef vid Västsvenska handelskammaren ser positivt på beskedet om förlängda stöd.
Stefan Gustavsson, näringspolitisk chef vid Västsvenska handelskammaren ser positivt på beskedet om förlängda stöd. Bild: Pressfoto

Att omställningsstödet till skillnad från korttidspermitteringarna däremot ställer högre krav på 50 procent omsättningstapp och även meddelas retroaktivt ser han som nödvändigt.

ANNONS

– Politiken vill komma i efterhand för att undvika fusk. Samtidigt ställer det till problem för företagarna som får svårare att veta hur de ska agera. Men det är viktigt att de här stöden verkligen kommer till de som behöver det och inte att de utnyttjas av andra, säger Stefan Gustavsson.

Måste gå snabbt att få pengarna

Ett annat problem är att små företag som måste föra omsättningskravet i bevis kan behöva betala mycket pengar för det.

– Det är hela tiden en balansgång, det krävs att man tar in revisorer, gör månadsbokslut och det blir mycket byråkrati. Då tar det tid att behandla alla ansökningar och utbetalningar dröjer. Snabbhet kan vara livsviktigt om likviditeten i företaget är låg. Då kanske de hinner gå i konkurs innan hjälpen når fram.

ANNONS