Under fredagen väntas rea på el efter ett finskt misstag. Bilden visar rader av isolatorer och högspänningsledningar på ett ställverk utanför Skurup i Skåne.
Under fredagen väntas rea på el efter ett finskt misstag. Bilden visar rader av isolatorer och högspänningsledningar på ett ställverk utanför Skurup i Skåne. Bild: Johan Nilsson/TT

Rea på el under fredagen – efter finskt misstag

På Black friday är det billigare priser i butikerna. Men det kommer även att vara rea på el. Detta på grund av att ett finskt bolag råkat sälja el som inte finns.
– Det är mycket ovanligt och dessutom allvarligt, säger Pontus de Maré, driftchef på Svenska kraftnät till TV4.

ANNONS
|

Misstaget upptäcktes under torsdagseftermiddagen och elpriserna blev plötsligt billigare. Det var en finsk marknadsaktör som hade råkat sälja el som inte finns.

– Lite förenklat kan man säga att man sålde något man inte hade, och köpare köpte något som inte finns. Det är mycket ovanligt och dessutom allvarligt, säger Pontus de Maré till TV4.

Detta gör att övriga elproducenter har blivit ombedda att täcka upp för obalansen. Finland påverkas mest men även svenska elkunder med rörligt pris kommer att påverkas.

– Det är svårt att säga hur mycket billigare elen blev på grund av aktörens misstag eftersom vi inte vet exakt hur priset hade sett ut om det här misstaget inte hade gjorts, säger Pontus de Maré.

ANNONS

LÄS MER:Experterna: Så blir elpriset i vinter

LÄS MER:Elpriserna fortsätter upp: "Är tillfälligt"

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS