Börshumöret var i botten när handelsveckan avslutades på Wall Street i fredags. Arkivbild.
Börshumöret var i botten när handelsveckan avslutades på Wall Street i fredags. Arkivbild.

Ränteuppgång får börserna att darra

Världens börser darrar. Ett skifte på räntemarknaden är en förklaring. Starka konjunktursignaler får många investerare att tro på snabbare räntehöjningar i USA.

ANNONS
|

Stockholmsbörsen föll 2,6 procent under måndagen. De ledande Europabörserna backade också, i spåren av en liknande utveckling i Asien och på Wall Street i fredags.

Den utlösande faktorn var ny USA-statistik.

- I fredags kom starka arbetsmarknadssiffror från USA. Det får investerare att tro att centralbanken Federal Reserve kanske kommer höja räntan mer än man tidigare trott. Då fick börsen sig en törn, säger Pär Magnusson, räntestrateg på Swedbank.

ANNONS

Snabb reaktion

Med en börs som stigit länge, och marknadsräntor som gått upp kraftigt de senaste månaderna, behövde inte investerarna så mycket för att trycka på säljknappen.

- Det verkar som att räntorna har stigit för snabbt för att börsen ska mäkta med det. Då faller den tillbaka.

När räntorna stiger ser investerarna alternativ till börsen. Högre räntor kan samtidigt dämpa konjunkturen, vilket också sätter press på aktier.

Men läget är inte lättolkat. På måndagen backade räntorna något igen.

- Tack vare att börsen faller blir räntemarknaden rädd. De är kommunicerande kärl. Att börsen föll kanske visar att räntorna stigit för snabbt, säger Pär Magnusson.

Börsutvecklingen kommer att avgöras av konjunkturen och vad som händer i USA, säger Olle Holmgren, ekonom på SEB. Och han tror inte på en markant börsnedgång.

- Om ränteuppgången går för fort är risken att vi kommer att se bakslag i konjunkturen. Men vi tror inte att det kommer att gå så fort. I det scenariot kan börserna komma att ha en bra utveckling.

ANNONS

Höjningar på gång

Men ett skifte har otvetydigt inletts på räntemarknaden. Fed, Riksbanken och även ECB har i olika grad uttryckt att räntesänkningarnas dagar är över.

- Fed säger att man ska höja tre gånger i år. Men med tanke på hur stark ekonomin ser ut har vi höjt vår prognos till fyra gånger. Marknaden räknar med att inflationen kan bli lite lägre än målet, men det är ändå en rörelse uppåt, säger Olle Holmgren.

I USA har den 10-åriga räntan gått från strax över 2 procent i september till nära 3 procent i dagsläget. Den svenska räntan har följt efter, och stigit till strax under 1 procent. En uppgång med 0,3 procentenheter sedan i mitten av december.

Skattesänkningarna i USA har gett aktiemarknaden ett uppsving, men också påverkat räntorna.

- Skattepaketet i USA är ofinansierat. Det kommer att leda till större utbud av statsobligationer, vilket har lett till att räntan har gått upp, säger Pär Magnusson på Swedbank.

ANNONS

De korta räntorna i Sverige, som mest påverkar hushållens bolån, har inte börjat stiga. För det krävs att en räntehöjning från Riksbanken kommer närmare. Andra halvåret 2018, är bankens senaste besked.

TT

Fakta: Fallande börser

Stockholmsbörsen föll 2,6 procent på måndagen. DAX-index i Frankfurt föll 0,7 procent, CAC i Paris backade 1,5 procent liksom FTSE i London.

Tokyobörsen föll 2,5 procent.

I fredags föll de amerikanska börserna 2–2,5 procent.

Källa: Reuters

ANNONS