Ränteoro drar ned Stockholmsbörsen

Ränteoro, inflation och kinesiska nedstängningar har sänkt världens börser på måndagen.

ANNONS
|

Stockholmsbörsen stängde i fredags på minus, och nedgången fortsatte även under måndagen.

Vid öppning var såväl det breda OMXSPI-indexet och storbolagslistan OMXS30 ned med omkring 1,5 procent. Därmed följer Stockholmsbörsen de breda nedgångarna på Asien-börserna under morgonen.

Fallet har även fortsatt under dagen. Vid lunchtid var det breda Stockholmsindexet ned drygt 2,5 procent. Under eftermiddagen återhämtade sig börsen något och låg klockan 16.45 på minus 2 procent.

I stort sett alla storbolag på Stockholmsbörsen visar röda siffror, men exempelvis Telia, Tele2 och Evolution går mot strömmen och har sig upp strax över nollan.

Nätmäklaren Avanza släppte rapport på morgonen, och föll inledningsvis med knappa 5 procent. Vid lunchtid hade värdet återhämtat sig lite, och handlades på minus 4 procent, för att ligga 2 procent back vid 16.45.

ANNONS

Aktiechefen: Kinas nollvision ställer till problem

Nedgångarna tillskrivs en global ränteoro, och såväl den amerikanska som den svenska Riksbanken kommer att komma med nya räntebesked i veckan. Samtidigt fortsätter kriget i Ukraina och kinesiska corona-nedstängningar sätta avtryck på den globala aktiemarknaden. Miljonstaden Shanghai har varit nedstängd i flera veckor, och med nya coronafall i Peking oroar sig nu många investerare att en lockdown är på gång även i huvudstaden.

Enligt Ålandsbankens aktiechef Lars Söderfjell är det framförallt Kinas nollvision när det kommer till covid-fall som sätter skräck i världens börser.

– Kineserna verkar inte ha någon ambition att förändra sin nollvision vilket gör att vi får problem med leveranskedjor som fortplantar sig till resten av världen, säger han till affärstidningen Dagens industri.

Det breda Kina-indexet stängde måndagen på -5,9 procent, med det japanska indexet Nikkei stängde på -1,9 procent. Även i Europa faller börserna, Frankfurt med 1 procent, London med 1,5 procent och Paris med 1,4 procent.

LÄS MER:Göteborgsbolaget vill bygga ny kärnkraft i Sverige

LÄS MER:Så fick musikindustrin oss att sluta ladda ner

LÄS MER:Vad vill Elon Musk med Twitter?

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Alexander Piauger blickar ut i den finansiella världen och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS