Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

På ICA Nära Utby är det halvtomt i majshyllan, men under torsdagen ska man få in nya leveranser. Bild: Stefan Berg

Räkna med majsbrist i butiken

Flera av Sveriges största matvarukedjor har brist på konserverad majs. Anledningen: jordbruket i södra Kina har slagits ut efter att en larv fattat tycke för spannmålet.
– Enligt den kinesiska versionen av Jordbruksverket är omkring 6,7 miljoner hektar utsatta för larven, säger Pär Bygdeson, vd på Livsmedelshandlarna.

Efter sommaren har majsbristen blivit allt mer påtaglig i butikerna, när leveranserna av konserverad majs från Kina minskat radikalt. Bristen på konserverad majs i hyllorna ställer till det för såväl konsumenter som matbutiker runt om i landet.

På Hemköp har man haft brist på majs i konservburkar sedan en dryg månad tillbaka.

– Från denna och kommande vecka har vi majs på väg in i lager från flera olika varumärken så förhoppningen är att alla kunder ska hitta den majs de söker, säger Elin Jarl, pressansvarig på Hemköp.

Även matvarujättarna Coop och Willys har brist.

– Det har varit en bristsituation sedan i mars då det var stor bunkring. Det är inte helt tomt på hyllorna, utan vissa sorter finns, säger Johanna Eurén, kommunikationschef på Willys.

LÄS MER: Norrmäns sötsug räddar svensk export

LÄS MER: Växande underskott av livsmedel i Kina

Skadeinsekt som älskar majs

Boven i dramat är höstarmélarven som gått hårt de kinesiska majsskördarna.

– Det är en nattfjärilsart där larven förökar sig väldigt snabbt. Den äter olika växter, men tycks väldigt förtjust i just majs, säger Pär Bygdeson, vd på Livsmedelshandlarna.

Höstarmélarven har sedan länge funnits i Nord- och Sydamerika där ledande producent­länder lärt sig att begränsa larvens skada. En hona kan lägga omkring 1 000 ägg och kan som vuxen flyga 100 kilometer under en natt.

Nu har den spritt sig via Afrika till Asien, där den alltså slagit ut stora delar av jordbruket i södra Kina.

– Enligt den kinesiska versionen av Jordbruksverket är omkring 6,7 miljoner hektar utsatta för den larven. Det är dubbelt så mycket som den samlande jordbruksarealen i Sverige, säger Pär Bygdeson och fortsätter:

– Det är en påminnelse om att saker vi tar för givna kanske inte är det. 2020 är ju lite av ett sådant år.

Kommer att finnas majs

Även om det är oklart när skördarna kan återgå till det normala, tillbakavisar Pär Bygdeson idén om att det skulle kunna finnas risk att Sverige blir helt utan majs.

– Sydostasien är huvudleverantör av konserverad majs till Sverige, men det är inte så att all majs försvinner utan det handlar om sänkta skördar. Nästa år har man förhoppningsvis lärt sig hur man ska angripa problemet, säger han.

Hotar den här larven att påverka odlingen av något annan sädesslag eller grönsak?

– Nej, inte som jag har förstått det.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon.

Klicka på följ-knappen här intill vid taggen Ekonomi!

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.