I år hyr sommarbilsugna kortare tider jämfört med i fjol. Arkivbild.
I år hyr sommarbilsugna kortare tider jämfört med i fjol. Arkivbild. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Räkna med dyrare hyrbil i sommar

Utflykter, upptäcktsfärder och Sverigeresor. Men räkna med att få betala mer för sommarbilen i år. Det är många som vill hyra även denna andra coronasommar.

ANNONS

Förra sommaren blev det starkt tryck på biluthyrarna, väldigt många ville ha tillgång till en bil över sommaren då vi var tvungna att stanna i Sverige och inte kunde resa utomlands. Hyrbilarna tog slut, särskilt för långtidshyra.

Samtidigt hade biluthyrarna skurit ned rejält på sina bilflottor då pandemin slog till och marknaden dog, så det fanns färre bilar att hyra ut förra sommaren.

– Ett tag var vi nere på 20 procent färre bilar, men nu har det rättat till sig. Marknaden börjar komma tillbaka, säger Anders Trollsås, vd för bilbranschens organisationen Biluthyrarna Sverige.

Tio procent färre bilar

Han berättar att biluthyrarna haft det riktigt tufft. Branschen tvärnitade förra våren då alla affärsresor upphörde, men räddas nu av privatkunderna som är sommarbilsugna. Han hoppas dock att affärsresenärerna kommer tillbaka.

ANNONS

– Jag har ju ingen kristallkula, men ett scenario är att vi reser mindre men att privatsegmentet kvarstår. Ett annat scenario är att också business tar sig. 2022 kanske flygplatsmarknaden växer till sig, och är tillbaka igen 2023, säger Anders Trollsås.

Nu har biluthyrningsföretagen kanske 10 procent färre bilar jämfört med 2019, förklarar han.

– Det börjar likna ett normalläge. Men flygplatsmarknaden är nästan död, vi har kanske 15 procent av den vanliga volymen. Men privatmarknaden är stärkt, säger Anders Trollsås.

I år verkar det också bli stark efterfrågan från privatpersoner på sommarbilar, precis som i fjol. Men branschen är bättre förberedd nu, enligt biluthyrningsföretagen.

– Vi ser många liknande tendenser i år som i fjol. Från midsommar fram till augusti är det många som vill boka, säger Niklas Nyreröd, kommunikationsansvarig på Hertz biluthyrning.

Stadigare i år

Men i fjol bokade folk sina bilar för långa tider. I år ser det ut som om det blir lite kortare hyrtider, berättar han. Och folk verkar vara ute i ganska god tid.

Andrew Smith, chef för Avis i Sverige, är inne på samma linje.

– Det ser stadigare ut i år jämfört med förra året. Då hoppades folk att kunna resa utomlands och bokade hyrbilar sent. I har folk fattat att det blir en till sommar i Sverige, säger han.

ANNONS

Både Avis och Hertz ser att kunder bokar långtidshyra för kortare perioder i år jämfört med i fjol.

– Förra året var det många som hyrde från midsommar och hela sommaren. I år ser vi att snittiden är 20 dagar, säger Niklas Nyreröd.

I år tror både Hertz och Avis att det ska finnas tillräckligt med bilar i Sverige för den som bokar i tid.

– I fjol hade vi för få långtidsbilar och för många korttidsbilar. Vi har justerat det nu, säger Niklas Nyreröd på Hertz.

Flyttat från flygplatserna

Likaså har de bilar som funnits på flygplatserna nu flyttats till städerna, där privatkunderna finns.

Men priserna för att hyra på lång tid blir högre.

– I juni–juli kan det bli mellan 15 och 25 procent högre priser jämfört med i fjol, säger Niklas Nyreröd.

Avis har inte satt sina priser definitivt ännu, men utesluter inte prisökningar.

Den som vill vara lite spontan och boka en bil med kort varsel kan däremot inte vara säker på att hitta någon.

– Vi kommer nog inte att kunna möta efterfrågan i juli, säger Niklas Nyreröd.

Fakta: Hyrbilsmarknaden

Hyrbilsbranschen drabbades hårt av pandemin. Flygplatserna är viktiga för branschen, men nu står det stilla där. I volym räknat återstår bara 15 procent jämfört med 2019.

Branschen skar ned kraftigt på bilflottan i fjol, och hade ungefär 20 procent färre bilar jämfört med 2019.

Nu är flottorna tillbaka på något högre nivåer, kanske 10 procent färre bilar jämfört med 2019.

I år har bilar omfördelats mellan olika platser för att bättre möta behoven. Störst efterfrågan finns i stora städer.

Källa: Biluthyrarna Sverige

ANNONS