Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Kvinnor är rädda för att förlora pengar om de investerar, trots att de statistiskt är bättre på att investera. I Sverige sparar männen ihop en årslön mer än kvinnorna.

Marie Kennedy: Rädslan att förlora pengar gör kvinnor fattigare

"Pengar kanske inte kan köpa lycka, men jag gråter hellre i en Jaguar än på en buss", som författaren Françoise Sagan sa. I Sverige får fortfarande alldeles för många kvinnor gråta på bussen för att de inte har lärt sig hur man investerar och sätta sina pengar i arbete, visar all statistik.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

Sverige ett av de sex mest ekonomiskt jämställda länderna i världen, visar en undersökning från Världsbanken i fjol. Med det menas att man har tagit bort restriktioner som hindrar kvinnor i arbetslivet och infört lagar mot sexuella trakasserier på arbetsplatser. Men när det gäller löneskillnader finns det en del förbättringsarbete kvar.

Kvinnor sparar och konsumerar – män sparar och investerar.

Enligt Medlingsinstitutet var det nära elva procent i löneskillnad i genomsnittlig månadslön mellan män och kvinnor 2018. Men fler kvinnor arbetar inom låglönesektorer, och fler kvinnor tar ut större delen av föräldraledigheten (kanske just för att hon tjänar minst) vilket också ger lägre pensioner. Kvinnors pensioner är i snitt 68 procent av männens. Detta skapar ett jämställdhetsproblem. Och med mindre pengar kvar på kontot finns det mindre pengar kvar att investera till trygghet och glädjeämnen.

LÄS MER: Nätverket feminvest kämpar för att kvinnor ska äga mer

Flickor uppmuntras att vara sparsamma och försiktiga

Och enligt Konsumentverkets rapport Långsiktigt sparande – en ojämställd marknad, från 2018, är det just inom sparande och investeringar som man stöter på en av de största skillnaderna på män och kvinnor ekonomiska förutsättningar. Kvinnor sparar och konsumerar – män sparar och investerar.

Mycket av det här beteendet ligger rotat redan sedan barnsben. Flickor uppmuntras att vara sparsamma och försiktiga, medan pojkar uppmuntras att ge sig ut på äventyr och ta risker – detta avspeglar också i hur vi beter oss som vuxna, enligt KO:s rapport.

Kvinnor sparar långsiktigt för att bygga upp en trygg buffert, medan män investerar för att bygga upp ett kapital så att de kan sätta guldkant på tillvaron och leva på avkastningen av sitt kapital.

Det betyder att kvinnor i högre utsträckning sparar i fonder eller på sparkonton. På sparkonton ligger pengarna i stort sett och dör i dag, med dagens låga eller obefintliga räntor.

I en Sifo-undersökning från Folksam visar det sig att över en livstid sparar män ihop en årslön mer än var kvinnor gör.

Män sparar i fler sparformer än kvinnor och är också beredda att ta högre risker för att få en högre avkastning. Nära 40 procent av männen sparar direkt i aktier, mot 28 procent av kvinnorna.

I KO:s undersökning svarade 77 procent av kvinnorna att de sparar i fonder, ofta till pension.

Kvinnor rädda att förlora pengar

Kapitalförvaltaren Black Rock kom fram till att det var en stor skillnad på mäns och kvinnors investeringar, och att en av grundbultarna är att kvinnor är rädda för att ta risker med sina hårt förvärvande pengar. Bara en femtedel var villiga att ta högre risker för att få bättre avkastning än vad man kan få på ett bankkonto. Kvinnor är mer rädda att förlora pengar än att ta chansen att tjäna pengar.

Och detta beror till stor del på att kvinnor har lägre självförtroende när det handlar om att investeringar. Bara två av tio anser sig ha goda kunskaper om hur man gör för att investera, och ungefär lika många var beredda att ta en högre risk för sitt sparande.

Kvinnor tenderar också att lyssna på bankrådgivare i mycket större utsträckning än män. Men när det gäller fonder får man inte glömma bort att rådgivarens jobb är att pusha bankens fonder och produkter, vilket inte nödvändigtvis betyder att man som kund köper bästa fonden.

Män har ett mycket större självförtroende, vilket inte nödvändigtvis visar sig i deras investeringar.

Men de litar mycket mer på sig själva och vad de kan läsa sig till än att lyssna på rådgivare.

Lite privatekonomisk utbildning i skolan

Här finns självklart stora skillnader mellan barn som växer upp i välbärgade hem, med välutbildade föräldrar som själva vet hur man gör för att investera sina sparpengar. De kan också förklara för för sina döttrar och söner hur man skaffar sig ett investeringssparkonto och vad en fondrobot är, lär sig var man kan hitta de bästa och billigaste indexfonderna och hur man ska fördela andelen i sitt sparande mellan aktiefonder och ränte- och obligationsfonder, för att fördela riskerna och både ha en gaspedal och krockkudde i sparandet.

Man skulle kunna tycka att en sådan grundläggande privatekonomisk utbildning skulle vara ett självklart ämne i grundskolan och på gymnasiet, nu är det en om inte obefintlig, så en pytteliten del i ämnet konsument- och hemkunskap.

Och så länge barnen inte får lära sig hur man ska spara och sätta sina pengar i arbete för att jobba för en, kommer en stor del i befolkningen fortsatt känna som de är ute på tunn is, när det handlar om investeringar.

Rekord för svenska fondförmögenheten i fjol

Under fjolåret var Stockholmsbörsen uppe på rekordnivåer till gagn för alla dem som sparar i aktier och fonder. Och den svenska fondförmögenheten steg till över 5 000 miljarder kronor.

Detta säger naturligtvis inte ett smack om hur börsen kommer att utveckla sig i år.

Vad man generellt kan säga är att kvinnor oftast gör bättre investeringar än män, enligt kapitalförvaltaren Fidelity Investments, som gått igenom åtta miljoner investeringskonton.

Kvinnor är mer tålmodiga och mindre riskbenägna än män, och får därför statistiskt något högre årlig avkastning på sina investeringar.

Män köper och säljer fonder och aktier och gör ändringar i sin portfölj mycket oftare än kvinnor, vilket gör att de vinster de gör på sina aktieaffärer äts upp av avgifter som de måste betala i samband med transaktionerna.

Kvinnor gillar oftast inte att hålla på och ändra sin sparstrategi stup i kvarten och är därför lite småtråkiga sparare.

Men som Ekonomipristagaren Paul Samuelson konstaterade:

"Att investera ska vara som att se färg torka, eller gräs växa. Om du vill ha spänning, ta 800 dollar och åk till Las Vegas".

LÄS MER: Därför måste kvinnor prata mer om sin ekonomi

LÄS MER: Här är kvinnorna som investerar framgångsrikt