Psykologerna i Göteborg vill förbättra din relation – genom en app

Två psykologer från Göteborg har hakat på det växande segmentet med digitala verktyg. I deras fall handlar det om parterapi – och att använda mobilen tillsammans, för att slippa terapisoffan.

ANNONS
|

Digital terapi, självhjälpsappar för psykisk hälsa eller chatta med en psykolog – de digitala verktygen är ett växande segment inom terapi och psykisk hälsa. För par som kört fast i relationen finns flera verktyg att välja mellan utanför den fysiska terapisoffan – de flesta med det gemensamma budskapet att det kan gå enkelt att hjälpa sin relation digitalt.

Tjänsterna fick ett uppsving under pandemin, en effekt både av att möten skedde på distans, men även av att mångas relation sattes på prov.

Helga J Wennerdal och Clara Zelleroth är legitimerade psykologer, specialiserade på parterapi och med gemensam mottagning i Göteborg. Här träffar de dagligen par och familjer, och har märkt att många problem återkommer hos flera par.

ANNONS

– Gemensamt för många är tyvärr att man ofta kommer för sent, med problem som man haft i många år. Vi har sett att det finns så mycket som många skulle kunna bli hjälpta av tidigare, som att försöka förstå varandra bättre, säger Helga J Wennerdal.

Kartlägger relationen i appen

Tidigare har de släppt en bok ihop, om hur man mår bra som småbarnsförälder. Men när de började prata om olika sätt att nå ut med tips för relationen, ville de hitta en annan väg. En app blev lösningen, och styrkan utökades med två kollegor med erfarenhet av affärs- och produktutveckling. Idag är de ett team på totalt 8 personer, med ytterligare kompetens inom tech och design.

Till skillnad från tjänster som erbjuder videomöten eller personlig rådgivning digitalt, är deras app, Birds Relations, något man använder helt på egen hand. Först sker en kartläggning med frågor om hur relationen ser ut just nu: hur har man det med fysisk närhet, konflikter och annat.

– Det bygger på samma formulär som vi använder oss av på mottagningen. I appen väljer man ett fokusområde som man vill jobba med, till exempel kommunikation eller att bli ett bättre team, och utifrån det får man ett program med olika övningar. Innehållet kommer i olika format, allt ifrån enklare tips och råd till lite mer omfattande kurser, artiklar och podcasts.

ANNONS

Appen är gratis att ladda ner, men en del övningar måste man ha ett premium-abonnemang för att använda.

Andra appar för terapi och psykologhjälp

Här nedan är ett urval av appar för terapi, parterapi och psykologhjälp. De har olika affärsmodeller och kostar olika mycket.

Relationsappen – Beskriver sig som en PT för familjen och vill motverka skilsmässor, ger forskningsbaserade tips på hur man kan stärka närheten till varandra och sina barn.

Remainly – Onlinetjänst där man guidas av psykolog och parterapeut via videohandledning med tillhörande övningar.

Mindler – Välj psykolog och boka videomöte via appen. Marknadsför sig som en app för psykologbesök utan väntetider, en del av primärvården och kostar därför lika mycket som ett besök hos vårdcentralen.

Meelas – Ska matcha patient med psykolog genom ett formulär, vänder sig främst till kvinnor.

Pratamera.nu – Erbjuder så kallade iKBT-program eller olika former av gruppbehandlingar, genom digitala möten med psykolog eller psykoterapeut.

Ahum – Matchar med rätt terapeut med hjälp av ett formulär, för online- eller fysiska besök. Erbjuder även digitala terapiprogram och stöd från terapeut via chat.

Helga J Wennerdal och hennes kollegor ser att digitala verktyg är på framväxt inom terapi, i lite olika former och affärsmodeller. Birds är en prenumerationstjänst, man betalar för appen månadsvis och priset gäller för de båda i ett par.

– Dels finns det en del som erbjuder självhjälp, liknande Birds, att man jobbar på egen hand eller med guidning av terapeut. Sedan finns det videosamtal där man har direktkontakt med en psykolog, det har ökat enormt, kanske framför allt för att pandemin drev på.

Hur hanterar ni så pass känsliga uppgifter som detta kan röra sig om?

– All data som samlas in är krypterad, både vid överföring och lagring. Användarnas svar delas inte vidare med någon tredje part och vi har inget kommersiellt syfte med datan.

Vet man att detta fungerar, även digitalt?

– Den metod vi jobbar med har starkt forskningsstöd. Det finns även mycket forskning på digital terapi och självhjälpsprogram där man får göra övningar på egen hand och har viss stöttning av en psykolog. Guidad självhjälp har i studier visat sig ha lika god effekt som liveterapi. Och just när det gäller parterapi kan det finnas många fördelar med att söka hjälp digitalt. Inte minst därför att det fortfarande finns ett stigma, menar Helga J Wennerdal.

ANNONS

– Många ser det som att man har misslyckats med relationen, så där finns en tröskel. Som vi ser det är det en stor fördel att det kommer fler verktyg för parterapi. Det kan kanske vara lättare att få en partner att jobba med en app, om den personen är ovillig till att börja jobba med relationen.

Om man har stora problem, räcker det med en app då?

– Nej, om man har riktigt stora problem behöver man ha någon som är med i rummet och guidar. Och om det finns destruktiva beteenden som inte är möjliga att komma åt på egen hand. Då rekommenderar vi att man söker parterapi. Birds passar de som har vissa problem som man vill börja jobba med på egen hand och de som vill vara mer proaktiva och arbeta med relationen innan problem uppstår.

LÄS MER:Paren som går i parterapi – i förebyggande syfte

LÄS MER:Rosinja går i parterapi i SVT:s ”Vi eller aldrig”

LÄS MER:Färre skiljer sig i pandemin

LÄS MER:Så mycket städar kvinnor – jämfört med män

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Ida Johansson blickar ut i den finansiella världen och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS