Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Teknikmagasinet ansökte under onsdagen om konkurs. Bild: Bertil Ericson/TT
Teknikmagasinet ansökte under onsdagen om konkurs. Bild: Bertil Ericson/TT

Prylkedjan ansöker om konkurs – presentkort gäller inte

Prylkedjan Teknikmagasinet ansöker om konkurs. I Göteborgsområdet berörs åtta butiker. Presentkort gäller inte enligt konkursförvaltaren och reklamationer fungerar inte heller.

Teknikmagasinet ansöker om konkurs, efter att ha misslyckats med sin andra rekonstruktion.

Kedjan har länge brottats med ekonomiska problem – men på onsdagen stod det klart att pengarna inte räcker längre. En konkursansökan från ägaren lämnades in till Solna tingsrätt under morgonen. I ansökan undertecknat styrelseledamoten och ägaren Peter Gyllenhammar skriver han: ”Efter förhandlingar med kunder, finansiärer och intressenter kan styrelsen konstatera att förutsättningar för en lyckad rekonstruktion ej längre finns och att bolaget saknar möjlighet att betala sina skulder. Bolagets styrelse får härmed ansöka om att rekonstruktionen avbryts och att bolaget försätts i konkurs.”

När GP kontaktar rekonstruktören Kent Hägglund svarar han via mejl: ”Jag har inga kommentarer. Beslutet om konkurs har tagits av ägaren.”

Åtta butiker i Göteborgsregionen

Enligt bolaget beror konkursen bland annat på en fallande försäljning och den svaga svenska kronan.

”Butikshandeln har dock drabbats av en fortsatt sjunkande omsättning och stigande hyror - samtidigt som en försvagad svensk krona har fördyrat varuinköpen från utlandet - så trots utomordentliga insatser från en ny bolagsledning så har det inte varit möjligt att nå lönsamhet”, skriver kedjan i ett pressmeddelande.

Teknikmagasinets omsättning ökade fram till 2016, efter det sjönk omsättningen och verksamheten gick samtidigt med tydlig förlust. Så sent som sommaren 2018, efter en rekonstruktion, uttryckte ägaren Peter Gyllenhammar optimism om bolagets framtid och förklarade att det gällde att vara kostnadseffektiv och hitta kunder. Ett år senare inleddes ytterligare en rekonstruktion som nu utmynnat i en konkurs.

GP söker vd och ledningen på Teknikmagasinet. Konkursförvaltare för Teknikmagasinet är Bo Söder på advokatfirman Fylgia.

– Jag är precis på väg ut till bolagets huvudkontor nu för att ha möte med ledningsgrupp och informera personal, även i butiker. Så jag har inte så mycket information just nu, säger han till GP under dagen på onsdagen.

Garantier gäller inte

– Men tanken är att butikerna ska hållas öppna som vanligt. Konkursboet fortsätter driften av verksamheten, med befintlig personal. Jag blir huvudansvarig för driften som konkursförvaltare.

En viktig fråga är vilka garantier som gäller för kunderna? Det har ju precis varit julhelg med mycket presenter.

– Vi kommer att lägga ut information om det på hemsidan. Men man kan inte reklamera varor som är köpta innan konkursen och presentkort kan inte utnyttjas, säger Bo Söder.

Presentkorten blir en oprioriterad fordran i konkursboet, förklarar han.

– Jag kommer att lägga ut information hur man anmäler denna fordran och övrig information.

Enligt uppgift till TT ska det finnas intressenter.

Teknikmagasinet har åtta butiker i Göteborgsområdet – bland annat i Nordstan, i Arkaden, på Centralstationen, i Allum och i Kungsbacka. När GP tar kontakt med ett par av butikerna förklarar personalen att de har öppet som vanligt och fått information om att man i varje fall ska ha öppet en vecka till – men hänvisar alla officiella uttalanden till ledningen på huvudkontoret.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.