På bara några veckor har priserna på bostadsrätter fallit med flera procent, visar färsk statistik.
På bara några veckor har priserna på bostadsrätter fallit med flera procent, visar färsk statistik. Bild: Robin Aron

Prisras på bostäder i Göteborg

Sedan i mitten av mars har priserna på bostadsrätter i Göteborg rasat med flera procent, enligt den senaste statistiken från Valueguard.

ANNONS
|

Pandemins konsekvenser börjar visa sig på bostadsmarknaden i landets storstäder, enligt Valueguards prisindex Hox.

Under de två sista veckorna i mars föll priserna på bostadsrätter i Göteborg med 2 procent. Lika stort var tappet under de fjorton första dagarna i april, enligt Valueguards Hox-index.

LÄS MER:Fullt kaos i handeln med varsel och hyreskris

LÄS MER:Coronakrisen drabbar bostadspriser

Kraftigt vikande bopriser i Stockholm

På kort sikt var prisraset i Stockholm under andra halvan av mars än värre – minus 4 procent, enligt Hox-index.

En allmän oro för att smittas och rädsla för en nedstängning av Sverige ledde i mars till fler säljstarter och tidsmässigt längre affärer, enligt mäklarbyrån Bjurfors regionchef Sven-Erik Kristensen.

– Många skyndade nog på sin säljstart för att "passa på" innan en eventuell nedstängning av Sverige vilket ledde till ett större utbud jämfört med i februari. Därtill förlängdes säljprocesserna vilket påverkade priset nedåt, säger han om den privata lägenhetsmarknaden i Göteborg.

ANNONS
Mäklarbyrån Bjurfors regionchef Sven-Erik Kristensen.
Mäklarbyrån Bjurfors regionchef Sven-Erik Kristensen. Bild: Bjurfors

Experten: Större tapp är troligt

Bortsett från den allmänna oron som får köpare och säljare att skjuta upp sina bostadsaffärer, så är utvecklingen på arbetsmarknaden det som påverkar konsumenterna allra mest.

När människor och deras bekanta drabbas av arbetslöshet sprids oron. Och det påverkar köpviljan och bostadspriserna negativt, konstaterar nationalekonomen Cecilia Hermansson, forskare inom bank och finans på KTH och tidigare chefsekonom vid Swedbank.

– Mycket talar för att priserna kan komma att gå ner, inte minst med hänsyn till prognoserna från regeringen och konjunkturinstitutet där arbetslösheten stiger. Det har en direkt påverkan på fastighetsmarknaden, säger Cecilia Hermansson.

Cecilia Hermansson, nationalekonom vid KTH och tidigare chefsekonom vid Swedbank.
Cecilia Hermansson, nationalekonom vid KTH och tidigare chefsekonom vid Swedbank. Bild: Emma-Sofia Olsson / SvD / TT

Under finans- och fordonskrisen 2008-2009 blev arbetslösheten som högst 9 procent. Nu väntas en arbetslöshet på 9 till 13,5 procent. Och den här gången är det Storstockholm och storstadsområdena som drabbas främst.

– När vi gjorde stresstester med banker var värstascenariot 15 procent arbetslösa, och då är det klart att det blir ett extremt djupt fall, säger Cecilia Hermansson, som tror att vi kommer att få se följdeffekter av att det finns människor som inte kommer att ha råd att ha kvar sin bostad.

LÄS MER:Så nära är vaccinet – de tävlar om förstaplatsen

"Hemskt, mörkt, becksvart kvartal"

Robert Bergqvist, chefsekonom på SEB, menar att prisnedgången är väntad, och att den lär fortsätta ännu lite till innan kurvan vänder.

– Jag kallar det här andra kvartalet som vi har framför oss för ett hemskt, mörkt, becksvart kvartal. Då menar jag både att dödsfallen kommer fortsätta och att vi kommer att se mycket dystra ekonomiska data. I en sådan miljö kommer hushållen vara försiktiga och det kommer att pressa bostadspriserna. Det vore inte så konstigt om de faller med mellan fem och tio procent, säger han.

ANNONS
Robert Bergqvist, SEB:s chefsekonom.
Robert Bergqvist, SEB:s chefsekonom. Bild: Jessica Gow/TT

Om regeringen, Riksbanken och Finansinspektionens åtgärder för att stimulera ekonomin fungerar kan vändningen komma till sommaren eller tidigare, enligt Robert Bergqvist.

– Men det är svårt att räkna med något jättestuds uppåt. Sedan ska man komma ihåg att ett sådant scenario bygger på att vi börjar öppna upp våra ekonomier här under maj månad och att vi gradvis ser tillväxten komma tillbaka. Men om jag har fel i den bedömningen och vi kanske får en andra- och tredjevåg av viruset, då kan prisfallet bli större, säger han.

Sett över mars månad föll Valueguards boprisindex (Hox) för privata lägenheter i Göteborg med 0,8 procent jämfört med månaden före. Och jämfört med samma månad i fjol ökade priserna på bostadsrätter i Göteborg med 4,1 procent.

ANNONS