Priset på fjärrvärme väntas höjas med 8,7 procent i Göteborg.
Priset på fjärrvärme väntas höjas med 8,7 procent i Göteborg. Bild: Adam Ihse/TT

Prischock på fjärrvärme

Priset på fjärrvärme väntas höjas kraftigt runt om i Sverige när flera bolag chockhöjer med 25 till 30 procent i år. I Göteborg väntas prishöjningar på närmare 10 procent.
– Det är högre än normalt och beror på fördubblade bränslekostnader, säger Göteborg Energis presschef Cecilia Erdalen.

ANNONS
|

Efter förra årets rusande elpriser kommer nästa energichock. Fjärrvärmen runt om i Sverige kommer bli kraftigt dyrare, rapporterar Sveriges Radio.

I år väntas flera energibolag runt om i landet höja priset på uppvärmningsformen med 25-30 procent, enligt Sveriges Radio.

Så mycket dyrare blir fjärrvärmen i Göteborg

Riktigt så mycket kommer inte fjärrvärmepriset att stiga i Göteborg.

Men enligt Göteborg Energis presschef rör det sig fortfarande om en mer än normalt högre prisbild i år.

– Vi kommer att höja med 8,7 procent. Det är högre än normalt och beror på fördubblade bränslekostnader, säger Cecilia Erdalen, presschef på Göteborg Energi.

Flis, träpellets och returträ

Betydligt dyrare bränslen, alltså. Energibolaget Nevel, som levererar fjärrvärme i flera mindre orter delar den bilden.

ANNONS

– I den typen av värmeverk vi driver är man väldigt beroende av utveckling på marknaden på skogsbränslen – flis, träpellets, returträ och den typen. Och det vi ser nu är att priserna har stuckit rejält de senaste åren – 70, 80, 90, ibland över 100 procent lokalt, säger Nevels vd Peter Bäckström till radion.

Att priserna inte sticker iväg lika kraftigt i Göteborg beror på den restvärme som blir över från exempelvis industrin, uppger Cecilia Erdalen.

– Eftersom vi har god tillgång på spillvärme i Göteborg blir vi dock inte lika hårt drabbade som många andra kommuner som tvingats höja betydligt mer.

Redan förra året höjde energijätten Eon fjärrvärmepriset med 20 procent. Vilket man senare fick sänka till 13 procent. Prischocken utreds nu av konkurrensverket efter flera anmälningar, detta eftersom fjärrvärmebolagen har monopol.

LÄS MER:Tricket som kan underlätta vid bolånesmäll

LÄS MER:Spara, investera eller amortera?

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Ida Johansson förklarar och analyserar privatekonomi och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS