Preem ute till försäljning – storaffär förbereds

Sveriges största drivmedelsföretag Preem är ute till försäljning, på uppdrag av ägaren shejk Mohammed Hussein Al Amoudi. Det skriver bolaget i ett pressmeddelande.

ANNONS
|

Bolaget Preem som bland annat har stora anläggningar i Göteborg och Lysekil, förbereds för försäljning, på uppdrag från storägaren shejk Mohammed Hussein Al Amoudi, skriver företaget i ett pressmeddelande.

Shejk Mohammed Hussein Al Amoudi har gett styrelsen i Corral Petrolium Holdings AB direktiv att genomföra en process som avser att utvärdera strategiska alternativ som innefattar en försäljning av 100 procent av aktierna i i företaget.

Är kritisk infrastruktur i Sverige

Styrelsen ska nu genomföra en grundlig genomgång som tar hänsyn till företagets intressenter, och som kan stärka företagets finansiella ställning och som kan förbereda en ordnad succession inom familjen Al Amoudi.

Genomgången kommer också att ta hänsyn till att Preem betraktas som kritisk infrastruktur i Sverige.

ANNONS

– Ledningen är på god väg att genomföra den mest ambitiösa och kritiska planen i Preems historia. Företaget har som ambition att öka produktionskapaciteten av förnybara drivmedel betydligt under de kommande åren. Företaget har satt som mål att producera 5 miljoner kubikmeter biodrivmedel och uppnå en klimatneutral värdekedja till 2035. Detta skulle positionera företaget som ett av de ledande producenterna av förnybara bränslen i Europa, säger Jason Milazzo, styrelseordförande i CPH i en kommentar.

Preem Holdning redovisade 161 miljarder kronor i omsättning för 2022 och ett rörelseresultat på 14,8 miljarder kronor.

LÄS MER:Preems Mohammed al-Amoudi har släppts fri

LÄS MER:al-Amoudi håller företagsimperium intakt

LÄS MER:Göteborg larmar om hundratusentals ton i ökade utsläpp – kan missa klimatmål

LÄS MER:Klimatexpert ger grönt ljus för Preemraff

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Ida Johansson förklarar och analyserar privatekonomi och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS