Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Med den ökade e-handeln kan trängseln bli stor vid Postnords paketombud i jul. Arkivbild.
Med den ökade e-handeln kan trängseln bli stor vid Postnords paketombud i jul. Arkivbild. Bild: Emil Langvad/TT

Postnord varnar för paketträngsel i jul

Myndigheternas skärpta råd kan få fler än någonsin att köpa julklappar på nätet. Trängseln vid paketombuden lär bli stor, och för att minska risken för smittspridning bör man undvika rusningstider eller välja hemleverans.

Postnord har tidigare räknat med en ökning på 33 procent för den totala e-handeln under årets sista kvartal. Nu tror man att den siffran kan öka ytterligare på grund av myndigheternas rekommendationer att undvika butiker.

En stor andel av e-handlade paket hämtas hos ombud, och det finns därför en smittorisk i samband med att människor trängs i långa köer.

"Både vi och våra ombud vill uppmana till att hålla avstånd och ha omtanke gentemot varandra. De allra flesta hämtar sina paket mellan klockan 15 och 18. Har man möjlighet är det därför bättre att besöka ombudet under andra tider på dagen", säger Peter Hasslin, chef för e-handel och logistik på Postnord Sverige, i ett pressmeddelande.

Första veckan i december förra året hämtades upp till en halv miljon paket ut under vissa dagar – att jämföra med 200 000 paket en vanlig dag.

Postnord rekommenderar också kunder att om möjligt välja hemleverans i stället för att hämta ut paket hos ombud.