En rörd Pontus Kåmark tog emot Samhalls pris på tisdagen för arbetet som hans företag bedriver.
En rörd Pontus Kåmark tog emot Samhalls pris på tisdagen för arbetet som hans företag bedriver. Bild: Henrik Fitinghoff/Samhall

Pontus Kåmark: "Alla kan inte vara Zlatan"


– Alla kan inte vara Zlatan men alla är lika viktiga. Det säger Pontus "VM-94" Kåmark som nu prisas av Samhall för sitt företags arbete för personer med funktionsnedsättning.

ANNONS

Det är allmänheten som fått lägga sin röst och sett till att tidigare landslagsspelaren Pontus Kåmark blivit årets eldsjäl i Samhalls region "Västkusten". Kåmark är vd för Swesam AB som prisas för sitt arbete för att personer med funktionshinder ska gå från utanförskap till delaktighet

– Ett erkännande om att vi gör något bra och något viktigt, säger Kåmark till GP om att få priset.

– Vi är ganska nystartade (2017, reds anm) och vill så klart nå ut till så många som möjligt. Det här ger ju en väldig skjuts på vägen. Samtidigt får man så väldigt mycket tillbaka av att jobba med människor på det här sättet och den belöningen är på många sätt större än det här priset.

ANNONS

"Laget ingen klyscha"

Kåmark beskriver Swesams verksamhet som något av en förlängning av Samhalls egna. Swesam erbjuder jobb till människor med olika typer av funktionsvariation och uppdragen utförs antingen på plats hos kunden eller i Swesams centralverkstad i Sisjön i Göteborg.

Pontus Kåmark är för de flesta ett känt ansikte från idrottens värld – VM-94 och IFK Göteborg inte minst – och enligt honom är det just "laget" som genomsyrar hela Swesams verksamhet.

– Jag är formad genom ungdomsfotboll där alla har olika saker de är bra på och olika arbetsuppgifter, men alla är lika viktiga. Alla kan inte vara Zlatan. Det här med "laget" kan låta som en klyscha ibland, men i det här fallet är det inte det. Titta på vår centralverkstad till exempel, jag kan inte utföra alla de uppgifterna som de som arbetar gör där nere. Det handlar om att hitta rätt person på rätt plats.

Visa vägen-priset

Delas ut av Samhall för att uppmärksamma arbetsgivare och eldsjälar som de menar går i bräschen för personer med funktionsnedsättning och bryter deras utanförskap på arbetsmarknaden.

I år har närmare 700 nomineringar i nio regioner kommit in och över 28 000 röster från allmänheten. Årets eldsjäl i region "Västkusten" – Halland och Bohuslän samt Göteborg, Alingsås och Trollhättan – är Pontus Kåmark och årets arbetsgivare ICA Maxi i Alingsås.

Båda vinnarna går nu till riksfinalen i Stockholm i november, där Visa vägen-juryn kommer att utse en riksvinnare.

ANNONS