Nästan en tredjedel av Polens bolån är i utländsk valuta, vilket inneburit kraftigt stigande bolånekostnader för många hushåll. Arkivbild
Nästan en tredjedel av Polens bolån är i utländsk valuta, vilket inneburit kraftigt stigande bolånekostnader för många hushåll. Arkivbild Bild: Alik Keplicz AP/TT

Polska banker hotas av bolånekris

ANNONS

En jättesmäll för polska bankindustrin hotar om EU-domstolen nästa vecka olagligförklarar storbanken Raiffeisen Banks bolån i utländsk valuta till polska hushåll. En våg av stämningsansökningar mot banker kan följa på domen.

Omkring 700 000 polska hushåll har sedan snart 20 år tillbaka bolån i schweiziska franc. När lånen togs lockades de av lägre räntor.

Problemet är bara att den polska valutan, zlotyn, sedan Lehman Brothers-kollapsen 2008 har tappat 85 procent av sitt värde mot schweizerfrancen. Detta innebär en rejäl valutasmäll för hushållen ovanpå räntor och amorteringar.

– Det är som att jag skulle ha slängt ut pengarna genom fönstret, säger en av de drabbade, den 39-åriga Gdansk-bon Anna Wojtowicz-Bartlomiejczuk, till Reuters.

ANNONS

I dag utgörs nästan en tredjedel av den totala stocken bolån i Polen av lån i utländsk valuta eller motsvarande 124 miljarder zloty (drygt 300 miljarder kronor).

Liknande problem har tidigare pressat banksektorn i länder som Ungern, Rumänien och Kroatien. Men i Polen har än så länge inga eftergifter gjorts till de hårt pressade hushåll vars bolånekostnader skenat uppåt när zlotyns värde rasat mot den schweiziska francen.

ANNONS