Poliser sågar pinnjakt

ANNONS
|

- Resultatet blir att poliserna tappar gnistan, säger Polisförbundets ordförande, Jan Karlsen.

En av tre anser att det finns risk för att poliser hellre tar sig an enkla fall som snatteri än svårare ärenden eftersom det då blir lättare att nå de statistiska målen, skriver Polisförbundets ordförande Jan Karlsen i en debattartikel i Dagens Nyheter och hänvisar till en ny undersökning som facket gjort.

- Det är aldrig bra att så många upplever det här som ett bekymmer. Man upplever att det arbete man utför inte leder till förändring. Det är lätt att bli frustrerad för mindre, arbetet går bara ut på att fylla kvoter för att blidka politiker, säger Karlsen.

ANNONS

Tror på förändring

Han betonar att mätbara mål är viktiga. "Men för att vi ska klara upp flera brott och samtidigt få ett mer effektivt polisarbete måste vi hitta nya sätt att mäta polisens arbete", skriver han.

Karlsen säger även att han är förhoppningsfull inför framtiden.

- Jag har stora förhoppningar om att det blir en förändring. Vi har en ny rikspolischef som är operativt kunnig och har märkt en attitydförändring.

Bättre kommunikation

Själv säger rikspolischefen Bengt Svenson, som tillträdde i mitten av maj, att polisverksamhet inte kan bedrivas för att uppnå statistiska mål. Han betonar vikten av kvantitativa mätningar, men säger att dessa måste följas upp och att polisen även ska arbeta förebyggande.

- Det sätt vi mäter på är viktigt men vi måste vara tydliga i att vi planerar vår verksamhet. Om det blir nästan som en tävling där man fokuserar på lättutredda jobb så blir det fel.

Enligt honom är det också viktigt att göra poliserna delaktiga i planeringen.

Tidigare protester

Dilemmat med pinnjakten har uppmärksammats tidigare. I fjol hävdade regeringens narkotikapolitiske samordnare Björn Fries att narkotikapoliser griper kända missbrukare gång på gång bara för att få bra statistik och i mars i år inledde poliser i Skåne en protestaktion som delvis riktades mot pinnjakten.

ANNONS

1 683 personer deltog i Polisförbundets undersökning.

ANNONS