Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Volvo Cars vd Håkan Samuelsson pekar på en rad brister i Göteborg för att kunna locka toppkompetens. Bild: Henrik Montgomery/TT
Volvo Cars vd Håkan Samuelsson pekar på en rad brister i Göteborg för att kunna locka toppkompetens. Bild: Henrik Montgomery/TT

Polischefen: Jag kommer gärna till Volvo och beskriver läget

Skälet att Volvo Cars har svårt att rekrytera internationella toppkrafter beror på Göteborgs dåliga skolor, bostadsbrist och kriminalitet, menar Volvo Cars vd Håkan Samuelsson.
Erik Nord, chef för polisområde Storgöteborg, hävdar att bilden om kriminalitet är överdriven.

Volvo Cars vd och koncernchef Håkan Samuelsson har i dagarna kritiserat Göteborg stad både i en TT-intervju från Almedalen och i en intervju med Svenska Dagbladet.

Han hävdar att skälet att det är så svårt att rekrytera internationella toppnamn till regionen från USA, Tyskland och Kina, beror på att Göteborg stad inte kan leverera bostäder, skolor och att staden upplevs som otrygg på grund av hög kriminalitet.

I intervjun med Svenska Dagbladet gick Volvochefen så långt att han sa att Volvo Cars i framtiden kan komma att flytta huvudkontoret och utveckling från Sverige om biltillverkaren inte kan hitta rätt kompetens.

Nej, Göteborg är inte så otryggt som Volvochefen vill påskina, konstaterar Erik Nord, chef för polisområde Storgöteborg.. Bild: Jenny Ingemarsson
Nej, Göteborg är inte så otryggt som Volvochefen vill påskina, konstaterar Erik Nord, chef för polisområde Storgöteborg.. Bild: Jenny Ingemarsson

Bostadsbristen är ett dilemma

När det gäller bostadsbristen kan vd:arna för Västsvenska Handelskammaren Johan Trouvé och Business Region Göteborg, Patrik Andersson, inte annat än att ge Håkan Samuelsson rätt.

– Bostadsbristen är ett jätteproblem, och det är ett dilemma att locka kompetens till vår stad, om de inte kan hitta någonstans att bo. Det är inget att hymla med, säger Johan Trouvé.

Patrik Andersson tycker att det är lite förvånande att Håkan Samuelssons kritik kommer just nu.

– BRG jobbar tillsammans med Volvo Cars i bland annat bostads- och kompetensförsörjningsfrågan. Och de återkopplingar vi har fått är att de har varit ganska nöjda med arbetet som gjorts. Men det är svårt att säga något annat än att det är bostadsbrist i Göteborg. Den är enorm, säger Patrik Andersson.

Statsminister Stefan Löfven kommenterade Volvochefens kritik vid sitt besök i Ullared under torsdagen.

– Självklart har jag respekt för det, om Volvochefen upplever det så, så är det så. Det är därför vi ska bygga fler bostäder, se till att utbildningen blir ännu bättre och kriminaliteten ska bekämpas, säger Stefan Löfven till TT.

Att Håkan Samuelsson lyft upp skolor som en punkt kan bero på bristen på internationella skolor, vilket är ett problem när storföretag söker internationell kompetens, konstaterar Johan Trouvé.

– Det har varit en del del problem med att internationella skolan varit så full och att man inte haft lokaler och varit tvungna att sätta in baracker. Det har varit ett dilemma för många som kommer från utlandet och är vana vid att ha sina barn i internationella skolor med hög standard, säger han.

"Jag kommer gärna till Volvo Cars"

Men det som fått allra mest uppmärksamhet är Håkan Samuelssons synpunkter på kriminaliteten och att Göteborg upplevs som en otrygg stad.

Erik Nord, chef i polisområde Storgöteborg, konstaterar att det dödliga våldet inte förändrats nämnvärt under de senaste tio åren.

– Förändringen har skett från alkohol- och relationsrelaterat våld, till skjutvapenrelaterat dödligt våld, säger Erik Nord, och konstaterar att skjutningarna till allra största delen sker i gängrelaterat våld, medan alkohol- och relationsrelaterat våld bland allmänheten har minskat betydligt.

Under de senaste åren har det skett 10-20 skjutningar per år i Storgöteborg, i år är antalet 13.

Antalet omkomna skiftar mellan en och tre genom åren, och antalet skadade skiftar mellan tre och åtta.

– Förmodligen är det lite lugnare just nu. Det är klart att det finns anledning till oro, nöjd ska man inte vara förrän det är noll, säger han.

Det går inte att bygga sig en bild av läget i Göteborg av uppgifter som man får till sig via sociala medier, konstaterar Erik Nord.

– Jag kommer gärna till Volvo Cars och träffar Håkan Samuelsson och redogör för hur läget är. För det läge som han beskriver, upplever jag inte att det riktigt stämmer med vad jag ser, säger Erik Nord.

På Business Region Göteborg. som arbetar aktivt för att locka nya företag till Göteborgsregionen, ser man att tryggheten har blivit en allt viktigare fråga.

– Hittills har vi inte tappat ett företag på grund av trygghetsfrågan. Men det som tidigare var en enorm fördel för Göteborg och Sverige är det inte längre, och det går inte att blunda för att trygghetsfrågan har blivit en problematik, säger Patrik Andersson.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.