Elite Plaza Hotell är ett av världsartisternas favorithotell i Göteborg.
Elite Plaza Hotell är ett av världsartisternas favorithotell i Göteborg. Bild: Björn Olsson

Platzer köper huset med klassiskt lyxhotell

Fastighetsbolaget Platzer köper paradfastigheten med ett av Göteborgs få femstjärniga hotell på Västra Hamngatan. Det underliggande fastighetsvärdet är över 400 miljoner kronor.

ANNONS
|

Göteborgska fastighetsbolaget Platzer har tecknat avtal med AFA Fastigheter om att köpa fastigheten på Västra Hamngatan 3 – det vill säga huset där Elite Plaza Hotell är hyresgäst. Det är där världsstjärnor som Bruce Springsteen, Pink, Bob Dylan och Tom Jones brukar bo när de är på besök i Göteborg.

– Vi är verkligen mycket glada över detta. Det är en fantastisk byggnad och en väldigt stabil hotellägare och ett långt hyresavtal som sträcker sig fram till 2033. Det är ett av de få femstjärniga hotellen i Göteborg och är väldigt populärt, säger P-G Persson, vd för Platzer.

LÄS MER:Stordalen: "Vi är på väg upp"

Det underliggande fastighetsvärdet för byggnaden är 402 miljoner kronor, och Platzer tillträder som ny ägare den 30 september. Det blir den första fastigheten med hotell för bolaget.

ANNONS

Men redan nu håller Platzer på och bygger nästa stora destinationshotell i Gårda som ska stå klart 2022 – Hotell Jimmy’z.

LÄS MER:Här ska Göteborgs nästa jättehotell byggas

Platzer vill bli större i innerstaden

– Platzer är i förhållande till vår storlek små i Göteborgs innerstad, så där vill vi gärna växa. Sedan kan man ju diskutera om det är rätt tid att köpa en fastighet med hotell? Men kanske är det rätt att tänka tvärtom. Vår bedömning är att folk inte kommer att sluta bo på hotell i framtiden. Elite Plaza Hotell har haft en hyfsad beläggning i sommar, och jag tror att den här typen av destinationshotell har varit lite av vinnare, säger P-G Persson.

Sveahuset byggdes 1889 i nyklassicistisk stil, då Göteborgs Enskilda Bank behövde bygga ut. Moder Svea på taket är den enda kvarvarande takstatyn i Göteborg.

I dag tronar statyn över lyxhotellet som har 127 exklusiva rum, gym och finkrogen Swea Wine & Dine, en cocktailbar och puben The Bishops Arms i källaren.

Coronapandemin har varit en svår prövning för många butiker och restauranger just i innerstaden. Men P-G Persson ser ändå området som intressant att investera i framöver. Han tror på en levande innerstad.

LÄS MER:Efter 13 år – hon tvingas stänga sin unika butik

LÄS MER:Trots kris finns vinnare i fastighetsbranschen

Fastighetsbranschen måste se över butikshyror

Fastighetsbranschen har vant sig vid att det de högsta hyrorna är i butiker, därefter kommer kontor och därefter bostäder.

ANNONS

– Så kanske en blandfastighet inte kommer att se ut i framtiden. Då kanske kontoren kommer att betala mest hyra och butikerna mindre, säger P-G Persson.

Under coronakrisen har flera av de stora fastighetsägarna som har mycket hotell, restauranger och butiker i sina fastigheter påverkats kraftigt av att handel och besöksnäring störtdykt och att man tvingats förhandla om och sänka hyrorna kraftigt.

Då sjunker också värdet på fastigheterna.

– De som har mycket handel måste förr eller senare fundera på vad de ska göra med den handel som i dag har väldigt höga hyror, säger han.

Platzer har klarat sig bra genom krisen, konstaterar P-G Persson, vd för Platzer.
Platzer har klarat sig bra genom krisen, konstaterar P-G Persson, vd för Platzer. Bild: Marie Ullnert

LÄS MER:Så ska stora arbetsplatserna fortsätta med hemmajobbet

Gav hyresgäster 100 procent rabatt

Platzers nisch är kommersiella fastigheter med inriktning mot kontor och produktion.

– Vi har väldigt lite hotell, restaurang och besöksnäring i våra fastigheter. Vi gjorde upp med ungefär en procent av hyresvolymen i kvartal två och kommer väl att göra något liknande under kvartal tre, säger P-G Persson.

Bolaget har inte sökt något stöd överhuvudtaget under krisen och har gett de små kvartersrestaurangerna som finns i Platzers fastigheter upp till 100 procent hyresrabatt under några månader då allt stod stilla.

– Vi bestämde oss ganska tidigt att vi hjälper dem som behöver hjälp, och sedan var vi lite tuffare mot de bolag som har starkare ägarkonstellationer, som fått vara med och hjälpa till, säger han.

ANNONS

Under coronapandemin har också jobba-hemma-trenden vuxit sig allt starkare. Han tror att vi kommer att få se mer av det framöver, och det kommer förstås att påverka kontorsmarknaden.

– Kontorsytorna kommer kanske att krympa ytterligare per anställd om personalen jobbar hemma några dagar i veckan. Den förändringen kommer att påverka oss, och där får vi arbeta med att hitta nya bra lösningar, säger P-G Persson.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon.

Klicka på följ-knappen här intill vid taggen Ekonomi!

ANNONS