Skatteverket satsar i år på att granska företag inom bland annat skönhetsvård. Arkivbild.
Skatteverket satsar i år på att granska företag inom bland annat skönhetsvård. Arkivbild.

Personalliggare i fler branscher

Skatteverket skärper bland annat kontrollen av folkbokföringsuppgifter och bitcoin-affärer i år. Det planeras även krav på personalliggare i fler branscher – en åtgärd som Svenskt Näringsliv motsätter sig.

ANNONS
|

Personalliggare, där alla anställda och arbetstider ska framgå, är sedan tidigare ett krav i restaurang- och frisörbranschen samt hos byggföretag. Nu är det på väg att införas även hos företag inom skönhetsvård och fordonsservice samt hos livsmedels- och tobaksgrossister.

Svenskt Näringsliv är kritiskt. De pekar på en utredning enligt vilken kostnaderna för personalliggare inom restaurang- och frisörbranschen kan vara tio gånger större än de skatteintäkter systemet drar in.

- Kontroller är utmärkt och det borde kanske Skatteverket ägna sig mer åt än att införa kostsamma system som inte har någon effekt, säger Johan Fall, avdelningschef på Svenskt Näringsliv.

ANNONS

Ska skydda bolag som gör rätt

Han tillägger att Skatteverket redan har möjlighet att genomföra kontroller också utan personalliggare.

Finansminister Magdalena Andersson (S) räknar dock med att förslaget om personalliggare i fler branscher ska gå att driva igenom i riksdagen.

- Hittills har det inte varit någon konflikt över blockgränserna om detta, säger hon.

Att liggarna medför mer kostnader administrativt för arbetsgivarna vägs upp av de positiva effekterna, anser hon:

- Det här handlar ju också om att skydda de bolag som gör rätt för sig, så att de inte riskerar att bli utkonkurrerade av bolag som fuskar med skatten eller har svart arbetskraft.

Som bordeller

Conny Svensson, rikssamordnare på Skatteverket, ser personalliggarna som avgörande för att – i kombination med kassaregister, månatliga arbetsgivardeklarationer och oannonserade skattekontroller – hitta skattefel. Men också för att komma åt utbredda problem med så kallad social dumpning, med massagesalonger som fungerar som bordeller eller bilverkstäder som används som bostäder.

ANNONS

Problemen med svartjobb, fusk och fel har enligt Svensson tilltagit i takt med att mängden papperslösa i Sverige har ökat på senare år.

- Det finns mycket arbetskraft att utnyttja och det gör man verkligen i de här branscherna, säger han.

Skatteverket brottas samtidigt med problem att kontrollera den snabbväxande digitala ekonomin. Många tjänar pengar på nätet utan att få kontrolluppgifter och struntar sedan i eller glömmer att redovisa inkomsterna i deklarationen.

Försvårar arbetet

Skatteverket hårdgranskar under året bland annat uthyrning av rum och bostäder via nätet, handel med kryptovalutor som bitcoin och hanteringen av gåvor och sponsring till bloggare.

Att kryptovalutor som bitcoin bygger på så kallade blockkedjor, som döljer ägarnas identitet, försvårar arbetet.

- Visst, det finns en anonymitet i det hela, men det finns alltid en spårbarhet. Allt loggas, allt registreras ju i den där blockkedjan, säger Henrik Kisterud, rikssamordnare för Skatteverket.

ANNONS

För svenska bloggare väntar inledningsvis upplysning om vilka skatteregler som gäller. Fast även i denna sektor planeras riktade kontroller senare i år.

TT

Fakta: Fem prioriterade områden

Skatteverkets arbete mot svartarbete och så kallad social dumpning ska stärkas med ett förslag på att personalliggare måste finnas i tre nya branscher: fordonsservice, kropps- och skönhetsvård samt grossister inom livsmedel och tobak. Det blir även krav på månadsvis redovisning av skatter och avgifter på individnivå i företagen.

Andra prioriterade områden i myndighetens arbete mot fel och fusk i år handlar om:

- fortsatt arbete med internationella skattekontroller, bland annat granskningar avd gäller skatteupplägg som används av storföretag

- utvidgad kontroll av den digitala ekonomin, särskilt när det gäller handel med kryptovalutor och olaglig aktivitet på dolda delar av internet

- skärpta kontroller inom folkbokföringen, för att motverka bidragsfusk

- arbete mot grov organiserad brottslighet, med fokus på bedrägerier och förfalskningar

Källa: Skatteverket

ANNONS