Finansminister Magdalena Andersson (S) hälsar på påve Franciskus i samband med ett finansministermöte om klimatfrågor arrangerat av Påvliga vetenskapsakademien i Vatikanstaten.
Finansminister Magdalena Andersson (S) hälsar på påve Franciskus i samband med ett finansministermöte om klimatfrågor arrangerat av Påvliga vetenskapsakademien i Vatikanstaten.

Påvligt klimatpåbud till finansministrarna

Det brådskar och det är upp till er att rädda mänskligheten. Påve Franciskus skrädde inte orden när han på måndagen höll tal till en grupp finansministrar på klimatmöte i Vatikanstaten.

ANNONS
|

Påvens tal pekade ut dagens politiker som ansvariga för att rädda världen undan en klimatkatastrof, enligt Magdalena Andersson.

Hon tror att påvens möte med den svenska klimataktivisten Greta Thunberg i april i år kan ha bidragit till de skarpa formuleringarna.

- Jag hoppas vi kan ses igen, för att tacka Gud för hans barmhärtighet som gör det möjligt för oss att ändra vårt vägval innan det är för sent. Tiden är avgörande. Vi väntar oss beslutsamma åtgärder för mänsklighetens skull, sade påven enligt en kopia av talet som TT tagit del av.

ANNONS

Påven varnar

Påven varnade i sitt tal även för en klimatkatastrof där dagens extremväder med värmeböljor, torka, skogsbränder och översvämningar bara är en föraning om vad som väntar.

- Om vi inte agerar och agerar omedelbart, sade påven.

Andersson välkomnar påvens budskap, som hon hoppas ska bidra till opinionsbildningen i klimatfrågor globalt.

- Han är ju ändå andlig ledare för över en miljard människor, säger hon.

Grön skatteväxling

De sju finansministrarna på mötet tog dessutom del av klimatforskningsrapporter och diskuterade även hur en grön skatteväxling, med exempelvis höjd koldioxidskatt, kan gå till utan att det slår mot människor med lägre inkomster som behöver köra bil, enligt Andersson. Siktet är inställt på en åtgärdsplan till ett klimattoppmöte i Santiago, Chile, i december.

På mötet lyste stormakter som USA, Kina och Ryssland med sin frånvaro. Även tillväxtbjässar som Indien och Brasilien saknade representation.

ANNONS

Magdalena Andersson säger att hon hoppas att finansministrarnas klimatkoalition, som skapades på Världsbankens vårmöte i april, på sikt ska få med sig även stormakter och ekonomiska tungviktare i det världspolitiska klimatarbete som hon ser som nödvändigt.

- Tanken är att vi som är med kommer att utveckla förslag. Det blir också ett sätt att sedan kunna locka med oss fler länder i det här arbetet. Önskan från oss är tydlig, att vi ska bli fler, säger hon.

TT

ANNONS