Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Indisk teproduktion har fått nya utmaningar i form av coronapandemin. Arkivbild.
Indisk teproduktion har fått nya utmaningar i form av coronapandemin. Arkivbild. Bild: Anupam Nath/AP/TT

Pandemin – ett dråpslag för indisk teproduktion

Först kom torkan, sedan coronautbrottet. Nu kämpar indiska teproducenter för sin överlevnad. Lösningen – högre tepriser för konsumenterna.

Indien är världens näst största teproducent efter Kina men kämpar nu med en rad utmaningar. Den gigantiska ökningen av covid 19-fall, så många som 326 000 under bara en dag i helgen, har påverkat regioner med i normala fall stor teproduktion, till exempel delstaten Assam, skriver tidningen Financial Times.

I ett hundratal av delstatens teplantager har det rapporterats covid-fall och man varnar för att skördar kan förstöras om inte situationen kommer under kontroll, vilket i sin tur kan driva upp priserna.

Vill se undantag

Branschorganisationerna har därför vädjat till myndigheter om att få undantag för de regler som finns om utegångsförbud, skriver The Times of India.

"På grund av industrins natur sker arbetet från tidig morgon till sen natt. Teblad behöver tas hand om inom en viss tid och därför vill vi få möjlighet att använda fordon även under den tid som utegångsförbudet råder", skriver man.

Ytterligare en hårt drabbad delstat är Västbengalen, hemvist för det svarta darjeeling-teet. Precis som i Assam har det nyligen hållits lokala val vilket tros ha bidragit till att öka smittspridningen.

Coronautbrottet och dess konsekvenser följer på att Indien förra året drabbades av kraftiga väderomslag, vilket gjorde att skördeprocessen stannade av i flera veckor. Konsekvensen blev högre priser, vilket i sin tur gav konkurrenterna Kenya och Sri Lanka en stor fördel vid när det gäller export till andra länder.

Ökat kilopris

Prisförändringarna märks dock redan på temarknaden i Calcutta (Kolkata) där kilopriset steg med 40 procent i april jämfört med föregående månad enligt analysföretaget Mintec, specialiserat mot livsmedelspriser.

Myndigheter ska nu försöka att sätta upp vaccinstationer i anslutning till plantagerna men avsaknad av vaccin gör situationen extremt utmanande.

– Förhoppningsvis kan vi få kontroll på situationen, men jag säger inte att det kommer att försvinna över en natt. Det beror helt och hållet på hur vi kan få ordning på detta, säger Vivek Groenka, ordförande för branschorganisationen Indian Tea Association till Financial Times.

Dagligvarukedjan Axfood uppger att man i nuläget inte upplever några större problem med leveranserna från Indien.

"Även om varuförsörjningen på det stora hela har fungerat väl under pandemin har den av och till kunnat påverkats på lite olika sätt. Bland annat råder till följd av pandemin en obalans på containermarknaden, som gör att det till och från kan vara svårare att få hem varor från framför allt Asien, och att enskilda artiklar kan påverkas tillfälligt. Men utöver det ser vi i nuläget inte några direkta effekter för konsumenter gällande te från Indien", skriver man i ett mejl till TT.

Tobias Österberg/TT