Modifierande schimpansvirus tillhörande gruppen adenovirus används inte enbart i kampen mot corona. Här injiceras en frivillig patient med en vaccinkandidat vars syfte att bekämpa ebola. Bilden är tagen från universitetssjukhuset i schweiziska Lausanne 2014.
Modifierande schimpansvirus tillhörande gruppen adenovirus används inte enbart i kampen mot corona. Här injiceras en frivillig patient med en vaccinkandidat vars syfte att bekämpa ebola. Bilden är tagen från universitetssjukhuset i schweiziska Lausanne 2014. Bild: Jean-christophe Bott

Oxford och Astra Zeneca: Försvagad schimpansförkylning kan bli coronavaccin

Med hjälp av ett försvagat förkylningsvirus hoppas brittiska Oxford och partnern Astra Zeneca kunna ta fram och producera upp till en miljard doser coronavaccin. Nu inleds rekryteringen av tusentals personer till nästa kliniska studie.

ANNONS
|

På mindre än två månader har Oxfords vaccinsatsning gått från ritbordet till att ha gjort över 1 000 frivilliga britter immuna mot coronaviruset. Endast uppföljningsarbetet kvarstår i den första kliniska fasen för Oxfordprojektet som nyligen presenterade Astra Zeneca som partner och möjlig producent av behandlingen.

Över 10 000 frivilliga ska testas i nästa kliniska fas

Lärosätets vaccinprogram meddelar nu att arbetet med att hitta nya frivilliga rekryter till den större fas-2-studien har påbörjats. Och den här gången är det klart fler som ska injiceras med vaccinkandidaten.

"Nästa fas kommer omfatta upp till 10 260 vuxna och barn och ett antal samarbetande institutioner över hela landet", skriver universitetet Oxford i ett pressmeddelande.

ANNONS

I den utökade fasen kommer även ett mindre antal i åldersgrupper som tidigare inte deltagit i de kliniska försöken att testas.

Äldre och barn kommer inkluderas

Det gäller exempelvis barn i åldrarna 5-12 och personer mellan 56-69 år. Även de över 70 kommer inkluderas, enligt Astra Zenecas vaccinutvecklare vid Oxford.

Anledningen till varför även äldre och barn ska injiceras med vaccinkandidaten är för att undersöka hur väl dessa svarar på behandlingen.

– De kliniska studierna framskrider väldigt väl och vi initierar nu studier för att utvärdera hur väl immunsvaret är hos äldre, och för att testa huruvida vaccinet kan ge skydd i en bredare befolkning, säger professorn Andrew Pollard, chef för Oxfords vaccingrupp i pressmeddelandet.

Vanligt förkylningsvirus som orsakar infektioner hos apor

Till skillnad från det amerikanska läkemedelsbolaget Modernas RNA-kandidat bygger Oxfords coronavaccin på ett annat virus, nämligen ett vanligt förkylningsvirus.

På fackspråk heter det ChAdOx1 och den försvagade varianten som britterna bygger sitt vaccin på kallas ChAdOX1 NCoV-19. Ursprungsviruset tillhör inte gruppen coronavirus utan gruppen adenovirus, vilket orsakar infektioner hos schimpanser. Genom att genetiskt modifiera adenoviruset kan det dock inte föröka sig hos människor.

Det modifierade viruset används inte enbart i kampen mot corona, utan som bas för flera sorters vaccin, däribland MERS, influensa, tuberkulos och zika.

ANNONS
Adenoviruset ChAdOx1 orsakar infektioner hos schimpanser men är om viruset modifieras ofarligt för människor.
Adenoviruset ChAdOx1 orsakar infektioner hos schimpanser men är om viruset modifieras ofarligt för människor. Bild: Martin Meissner

Astra Zeneca kan producera en miljard doser av vaccinet

– Vi är väldigt stolta att få samarbeta med universitetet Oxford i att accelerera utvecklingen och globaliseringen av det här potentiella vaccinet mot covid-19. Hastigheten i utvecklandet av det här nya vaccinet till slutfaserna av kliniska undersökningar är en vittnesbörd om hur banbrytande Oxfords vetenskapliga forskning är. Vi kommer göra allt i vår makt för att engagera regeringar, multilaterala organisationer och partners runt om i världen för att öka produktionen och distributionen och försäkra om en snabb, rättvis och jämlik fördelning av ett globalt tillgängligt vaccin, säger Mene Pangalos, toppchef vid Astra Zenecas forskning- och utvecklingsdivsion Biopharmaceuticals i pressmeddelandet.

Hyllningen från läkemedelsjätten följer på det partnerskap som svensk-brittiska Astra Zeneca tecknat med Oxfords vaccinprogram. Enligt bolaget själva uppges produktionskapaciteten uppgå till en miljard doser, och avtal för 400 miljoner doser ska redan vara slutna. De första leveranserna kan ske redan i september, förutsatt att de kliniska studierna faller väl ut.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

ANNONS