Oväntat BNP-lyft i Norge i juli. Arkivbild
Oväntat BNP-lyft i Norge i juli. Arkivbild Bild: Gorm Kallestad NTB/TT

Oväntat BNP-lyft för Norge

ANNONS
|

Norsk fastlandsekonomi växer oväntat igen efter vårens stagnation. Exklusive olje- och gasindustrin blev tillväxten 0,2 procent i juli jämfört med månaden före, enligt den norska statistikbyrån SSB.

Såväl marknaden som den norska centralbanken, Norges Bank, hade räknat med en oförändrad BNP-siffra för juli jämfört med månaden före.

Samtidigt reviderar SSB upp BNP-siffran för juni till en tillväxt på 0,1 procent, upp från tidigare 0.

Inklusive den stora norska olje- och gasindustrin låg tillväxten i juli på 0,3 procent.

Tillväxten kom från ökad aktivitet inom besöksnäringen, tjänsteproduktionen och offentlig förvaltning. Men precis som i Sverige fortsätter nedgången i bostadsinvesteringar och det pekade nedåt för både bygg- och anläggningsverksamhet.

ANNONS

Hushållens konsumtion ökade i juli, upp med 0,9 procent.

Under andra kvartalet gick norsk BNP i sidled, med oförändrad produktion. Under årets första kvartal låg tillväxten på 0,2 procent.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS