Apples vd Tim Cook var en av de som frågades ut av domare Yvonne Gonzalez Rogers under rättegången mellan teknikjätten och spelbolaget Epic i mitten av maj.
Apples vd Tim Cook var en av de som frågades ut av domare Yvonne Gonzalez Rogers under rättegången mellan teknikjätten och spelbolaget Epic i mitten av maj. Bild: Vicki Behringer/AP/TT

Oväntad rättslig strategi riskerar fälla Apple

Ingen aning. Vet inte. Det har vi inte koll på. Apple kan ha satt krokben för sig själv med sin strategi under de rättsliga förhandlingarna i bråket med Epic. Något som kan få konsekvenser för 1 miljard Iphone-användare.

ANNONS

Rättegångsförhandlingarna mellan teknikjätten Apple och spelbolaget Epic är över. Ett par veckor, minst, lär det dröja innan domaren Yvonne Gonzalez Rogers återkommer med sitt utlåtande. Men spekulationerna om vem som går segrande ur striden är redan i full gång.

Nick Rodelli, en rättslig analytiker som Financial Times har pratat med tror att Apple kommer att gå segrande ur det hela. Rodelli säger dock att företaget kapat sina vinstchanser genom att svara avvisande och svepande på detaljfrågor om App stores vinstmarginaler. Enligt Rodelli var segerchanserna minst 66 procent till Apples fördel innan rättegången inleddes. En siffra som Rodelli nu uppskattar till 55 procent.

ANNONS

Kastade ut spel

Bråket mellan bolagen bottnar i att Apple kastade ut Epics spel "Fortnite" efter att spelutvecklaren kringgått betalningsmodellen i App store, där Apple får 30 procent av vinsten.

Under rättegången i Oakland i USA har Epic hävdat att Apples del av kakan är större än så, 78 procent säger Epic. Apple svarar med att de inte kan räkna ut procentsatsen för "de räknar inte på det sättet".

Enligt amerikanska CNBC drog App store in 64 miljarder dollar under 2020, en summa som fått flera experter att tvivla på att Apple inte har större detaljkoll på siffrorna.

Kan tvingas öppna

Om Yvonne Gonzalez Rogers finner att Apple tagit ut en oskäligt hög procentsats för appar på plattformen, eller att företaget missbrukat sin ställning och förhindrat verklig konkurrens, kan det innebära att de tvingas öppna upp App store för produkter och tjänster som då inte går via Apple på samma sätt som i dag.

Apple uppskattade själva i början av året att det fanns minst 1 miljard aktiva Iphone-användare.

Fakta: Bråket mellan Apple och Epic

Spelutvecklaren Epic bråkar med Apple om betalningsmodellen i spel som släpps på Apples plattformar, där Epic tycker att Apple kräver en orimligt stor del av kakan, och anser att Apple har en form av monopolställning.

Epic kringgick systemet genom att införa ett eget betalsystem för att handla i kassakon "Fortnite".

Apple har svarat med att stänga ute "Fortnite" från sin appbutik.

ANNONS