Olofsson vill ompröva barnbidrag

ANNONS
|

Men hon får inget stöd från de andra regeringspartierna.

När näringsministern och vice statsministern Maud Olofsson träffar folk får hon ofta höra att de tycker att det är orättvist att en del familjer kan samla barnbidrag på hög på bankkontot, medan andra har fullt sjå att få ekonomin att gå ihop.

När också höginkomsttagare kommer till mig och säger att de tycker att det är lite orättvist att de kan spara alla de här pengarna, medan andra inte kan göra det, då är det klart att det finns anledning att ta till sig den diskussionen, säger Olofsson.

Det är en rättvisefråga som vi inte bara kan bortse från.

ANNONS

Från vänsterhåll kom genast protester mot att inkomstpröva barnbidraget. Thomas Östros, socialdemokraternas ekonomiskpolitiske talesperson, tycker att utspelet är en stridsförklaring mot den generella välfärden.

Hörnsten

Barnbidraget har varit en hörnsten i familjepolitiken under lång tid. Det är lika självklart att vi inte betalar skola efter inkomst som att barnbidraget inte är behovsprövat, säger Östros till TT.

Att barnbidraget har getts till alla barn oavsett föräldrarnas inkomst har gjort att det finns en bred uppslutning kring välfärdssystemet, menar Östros.

Det gör att man kan ta ut mera skatt av dem som tjänar mycket, säger han.

Inte heller centerns alliansbröder stödjer centerledaren, främst för att idéerna går på tvärs med regeringens arbetslinje.

Det ökar marginaleffekterna och gör det mindre lönsamt att arbeta mera, till exempel att gå från deltid till heltid, säger socialförsäkringsutskottets ordförande Gunnar Axén (m) till TT.

Beskatta

Även folkpartiets och kristdemokraternas företrädare i utskottet anför samma argument. Kristdemokraterna har dock föreslagit ett fördubblat barnbidrag, som beskattas, vilket skulle ge liknande effekter som Olofsson vill uppnå men utan marginaleffekter.

Maud Olofsson betonar att hon inte låst fast sig vid någon teknik ännu. Hon kan också tänka sig att beskatta barnbidraget.

Hennes partikamrat Annika Qarlsson, riksdagsledamot och ordförande för centerkvinnorna, skriver på sin blogg att alla med inkomster under 240 000 kronor ska få barnbidrag. Men Olofsson vill inte diskutera några belopp i det här skedet. Just nu är frågan föremål för interna samtal i partiet och både teknik och belopp är öppna för diskussion.

ANNONS

Det enda parti som hittills explicit föreslagit behovsprövade barnbidrag är Sverigedemokraterna.

ANNONS