Efterfrågan på olja har störtdykt under den pågående corona-krisen.
Efterfrågan på olja har störtdykt under den pågående corona-krisen. Bild: Eric Gay

Oljekartellen överens – kapar produktionen

Oljekartellen Opec har tillsammans med Ryssland och andra oljeproducerande länder nått en överenskommelse om att dra ner på produktionen. Fram till juni ska 9,7 miljoner färre fat om dagen produceras jämfört med tidigare, detta flera internationella nyhetsbyråer och ledande mexikanska politiker.

ANNONS
|

Överenskommelsen nåddes under ett extrainsatt möte som länderna hade under söndagskvällen – och förväntas ge styrka åt oljepriset, som pressats hårt nedåt av corona-krisen.

Den svåraste nöten att knäcka under förhandlingarna har varit Mexiko, som inte velat minska sin produktion med de 400 000 fat som skulle motsvara landets andel. I stället har landet erbjudit sig att minska produktionen med 100 000 fat. USA:s president Donald Trump har därför gått in och sagt att USA ska täcka upp för Mexiko genom att minska sin oljeproduktion.

Har investerat i ett säkrat pris

Mexikos president Andrés Manuel López Obrador har som skäl för att inte minska oljeproduktionen bland annat angivit de ansträngningar som gjorts de senaste åren för att få ordning på landets haltande oljeproduktion. Men enligt nyhetsbyrån Bloomberg finns det också ett annat skäl.

ANNONS

Mexiko har nämligen under flera år investerat en miljard dollar om året för att köpa optioner som säkerställer ett betydligt högre oljepris än det marknadspris som varit aktuellt de senaste månaderna. Bara i år har det statliga oljebolaget Pemex säkrat försäljningen av 234 000 fat olja om dagen för ett pris på i genomsnitt 49 dollar per fat.

Grundades i Bagdad

Överenskommelsen förmodas ha en positiv inverkan på oljepriset, eftersom utbudet nu minskar. Men på grund av påsken är de flesta marknader stängda, den senaste noteringen var för två dagar sedan, då stod den så kallade Brent-oljan i strax över 31 dollar.

Kartellen Opec grundades 1960 i Bagdad och består av 13 medlemsstater, där alla utom Venezuela återfinns i Mellanöstern och Afrika.

ANNONS