Det oljeeldade Karlshamnsverket i Stillerydshamnen i Karlshamn. Karlshamnsverket från 1969 är med sina tre ångpannor med tillhörande turbiner och generatorer på 3x335 MW Sveriges största fossileldade kondenskraftverk. Arkivbild.
Det oljeeldade Karlshamnsverket i Stillerydshamnen i Karlshamn. Karlshamnsverket från 1969 är med sina tre ångpannor med tillhörande turbiner och generatorer på 3x335 MW Sveriges största fossileldade kondenskraftverk. Arkivbild. Bild: Johan Nilsson/TT

Oljeeldat kraftverk i gång – för Polen

Det oljeeldade Karlshamnsverket i Blekinge är sedan klockan fem i morse i gång. Anledningen till starten är att Polen bett om stöttning.

ANNONS
|

– Det är Svenska kraftnät som avropat effektreserven, säger Unipers presschef Torbjörn Larsson till TT.

Fram till klockan elva i dag körs verket på minimidrift, vilket innebär den minsta effekten på 40 megawatt.

– Klockan elva går vi upp till 330 megawatt, säger Torbjörn Larsson.

Karlshamnsverket kommer att vara i drift fram till klockan 21 i kväll.

Svenska kraftnät skriver på sin hemsida att analyser visar att Polen i dag inte kommer att klara effekttillräckligheten vissa timmar och har bett om stöttning från grannländer, däribland Sverige.

– Polen hörde av sig i går och hade ett ganska stort underskott. Det är betydligt mer än vi klarar av att köra på Karlshamnsverken men eftersom det inte planerades att gå i dag ser det ut som att vi kan stötta Polen, säger Erik Ek som är strategisk driftchef på Svenska kraftnät.

ANNONS

Även i Sverige är elbehovet just nu högt, men inte tillräckligt för att reservkraften från Karlshamnsverket ska behövas.

– Om man tittar på marknadsutfallet så är det balans i Sverige, även om marginalerna är väldigt, väldigt små. Planeringsmässigt ser det ut som vi kan stötta Polen men om det bli högre behov i Sverige kommer vi förstås att använda Karlshamn för svensk del med, säger Erik Ek.

Rättad: I en tidigare version av texten angavs fel tid för effektökningen i verket.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS