Oliver, 11, har öppnat en egen cykeltvätt i Kålltorp

Elvaårige göteborgaren Oliver Platerud har öppnat en cykeltvätt på familjens garageuppfart i Kålltorp. Med en verksamhet som erbjuder tvätt, smörjning och pumpning av cyklar, har han redan hunnit tjäna ihop tillräckligt med pengar för att köpa en gummibåt.
– Jag vill starta ett eget företag i framtiden, säger Oliver.

ANNONS
|

Efter en lång och kall väntan har högsommarvärmen äntligen kommit tillbaka till Göteborg. På en uppfart i Kålltorp sitter elvaårige Oliver Platerud på huk i 26 plusgrader och tvättar rent en damcykel. Till sin hjälp har han en diskborste, en tvättsvamp och en trädgårdsslang.

Istället för att njuta av en lugn – och kanske lite ovanlig – sommar, tyckte Oliver att det var dags för ett första sommarjobb. På garageuppfarten till villan i Göteborg har han startat en cykeltvätt.

– Jag ville ha något att göra på sommaren och samtidigt tjäna lite pengar. Idén fick jag i mitten av sommaren någon gång. Då började jag fundera på det och förbereda lite, säger han.

ANNONS

Olivers cykeltvätt har öppet mellan en och två dagar i veckan, mycket beroende på vilka dagar familjen är hemma. Öppettiderna annonseras i en områdesgrupp på Facebook, och än så länge har engagemanget blivit mycket uppskattat bland grannar och bekanta.

– Det har kommit väldigt mycket kunder. Jag brukar säga att det kommer runt åtta om dagen, säger Oliver.

Olivers cykeltvätt är öppen några dagar i veckan.
Olivers cykeltvätt är öppen några dagar i veckan. Bild: Olof Ohlsson

”Tjänat 2000 kronor”

Alldeles intill huset har han satt upp en skylt som listar priserna för de tillgängliga tjänsterna: 20 kronor för tvätt, 10 kronor för pump och 10 kronor för smörj. En liten bit ut på gatan finns en annan skylt som berättar för kunderna att cykeltvätten är öppen.

– Många säger att det är ett jättebra initiativ, säger Oliver.

Planen är att fortsätta med cykeltvätten sommaren ut, sedan även under hösten och kanske till och med under nästa sommar.

– Jag har snart tjänat 2000 kronor. Mitt mål att köpa en gummibåt har jag redan uppnått, säger han.

Oliver sitter under ett parasoll på altanen när lillasyster Emmy kommer fram.

– Det är en kund här som ska hämta sin cykel, säger hon och försvinner sedan iväg mot garageuppfarten tillsammans med Oliver.

Kunden Guanxi Chen hämtar sin cykel hos Oliver.
Kunden Guanxi Chen hämtar sin cykel hos Oliver. Bild: Olof Ohlsson

Enligt pappa Martin Platerud har intresset för entreprenörskap och affärer alltid funnits hos Oliver.

ANNONS

– Han har sålt jultidningar och saker för sitt fotbollslag tidigare, men det är första gången han gör någon typ av affär på det här sättet. Han är väldigt driven och sätter upp mål för sig själv, det intresset märkte vi tidigt. Han håller till exempel på och spånar på idéer som han funderar på om han kan sälja till Volvo, säger han.

”Bra lärdom”

När Oliver berättade om sin idé såg föräldrarna inga hinder. Det viktiga är att han gör något som han tycker är roligt.

– Det är sommarlov och tycker han att det är ett roligt projekt så stöttar vi honom till hundra procent. Det kan ju inte vara bättre egentligen, han har något att göra, och gör det han vill göra. Vi tänker att det är en bra lärdom, att kunna gå igenom allt som det här innebär. Det är ju inte bara pengarna, utan även att vara noggrann, att kunna starta ett projekt och slutföra det. Sedan är ju kundkontakten viktig, säger pappa Martin.

Han berättar att Oliver utför en stor del av arbetet själv, men att det är viktigt att man som förälder finns där för att kunna hjälpa till och stötta upp om det behövs. Det viktigaste är att arbetet är kravlöst, menar han.

ANNONS

– Det är viktigt att de får göra vad de vill. Det får inte bli några krav i den här åldern, utan allt är upp till honom.

Barn som arbetar lite under sommarlovet får arbetslivserfarenhet, något det har stor nytta av senare i livet.

Arturo Arques, privatekonom på Swedbank, berättar att den som är yngre än tretton år egentligen inte får arbeta. Däremot finns det ett undantag för lätta och ofarliga arbetsuppgifter. Exempel på enklare arbete kan vara trädgårdsarbete, lätt utfodringsarbete och frukt- och bärplockning.

Privatekonomen Arturo Arques menar att arbete i ung ålder hjälper barn att förstå pengars värde.
Privatekonomen Arturo Arques menar att arbete i ung ålder hjälper barn att förstå pengars värde. Bild: Swedbank

– Att tvätta cyklar faller rimligen under vad som kan anses som lättare och ofarligt arbete. Barn som arbetar lite under sommarlovet får arbetslivserfarenhet, något de har stor nytta av senare i livet. Det lär också barnen att förstå pengars värde, säger han.

Så länge barnet själv tar initiativet till att arbeta och tycker det är roligt, menar han att det inte finns några problem.

– Om arbetet inte är betungande och sker under föräldrarnas uppsikt tror jag bara att det är en rolig och lärorik erfarenhet, säger han.

Han menar att det är viktigt att föräldrar lär sina barn om vilka regler och bestämmelser som gäller när det handlar om större summor pengar.

– Det är också viktigt att man pratar om ekonomi i hemmet, om vad saker och ting kostar, till exempel mat och kläder. Man kan berätta om hur man gör en budget, och helt enkelt prata enkelt och lustfyllt om ekonomi, säger Arturo Arques.

ANNONS

”Det bästa är att få träffa kunder”

Olivers femte kund för dagen kommer in på uppfarten. Han rullar upp cykeln en bit och vänder den sedan upp och ner.

– Nu sköljer jag allting och sedan ska jag börja tvätta, säger han.

Oliver drömmer om att starta ett eget företag.
Oliver drömmer om att starta ett eget företag. Bild: Olof Ohlsson

Det svåraste med att tvätta cyklar är att komma åt trånga ställen, berättar Oliver.

– Om de är små så kanske det tar tjugo minuter, men om det är en vanlig vuxencykel så tar det nog en halvtimme.

Anledningen till att det blev just en cykeltvätt är att Oliver tycker om att cykla.

– Jag vill starta ett eget företag i framtiden. Det bästa är att få träffa kunder och lära känna massa nya människor, säger han.

ANNONS