Amore Vero, en superyacht tillhörande Igor Setjin har beslagtagits.
Amore Vero, en superyacht tillhörande Igor Setjin har beslagtagits. Bild: Nicolas Tucat/AFP/TT

Oligarkernas lyxfartyg beslagtas

Nu beslagtas de ryska oligarkernas skrytbyggen. Först ut: en superyacht värd motsvarande en miljard kronor.

ANNONS

Den franska finansministern Bruno Le Maire har under torsdagen meddelat att "Amore Vero" konfiskerats i La Ciotat nära Marseille på den franska sydkusten.

Den drygt 85 meter långa superyachten med bland annat en pool som kan förvandlas till helikopterplatta tillhör ett företag med oligarken Igor Setjin som huvudägare.

Setjin i sin tur är känd som chef för det statliga oljebolaget Rosneft, en av världens rikaste män och nära vän till president Vladimir Putin.

Lyxfartyget uppges ha förberetts för att lämna hamnen när franska tullmyndigheter ingrep som ett led i EU:s sanktionsbestämmelser mot ett drygt 20-tal oligarker.

Uppgifter i bland annat Forbes talar samtidigt om att tyska myndigheter i Hamburg beslagtagit en annan yacht – ännu lyxigare – och tillhörande Alisjer Usmanov.

ANNONS

Tillbakavisas

Men uppgifterna tillbakavisas.

– Vad jag vet har ingen yacht beslagtagits, säger Susanne Meinecke, talesperson för Hamburgs lokala myndigheter till nyhetsbyrån AFP.

Usmanov, tidigare delägaren till fotbollsklubben Arsenal, är en av de personer som fått sina tillgångar frysta och i Hamburg återfinns hans 156 meter långa yachten Dilbar, värderad till svindlande 600 miljoner dollar.

Fartyget uppges vara den största yachten som byggts och i drift behöver den en besättning på nästan 100 man. Förutom två helikopterplattor ska den även ha såväl gym, skönhetssalong liksom världens största pool som byggts på ett fartyg.

Enligt brittiska tidningen The Guardian finns dock båten på ett varv för reparation och är i nuläget inte sjöduglig.

Siktats vid Maldiverna

Och möjligen kan båten ändå bli kvar där en längre tid eftersom det nu krävs tullgodkännande för alla transporter av gods eller varor från Tyskland till Ryssland.

Däremot ska flera andra jättefartyg, bland annat 88 meter långa Nirvana tillhörande Rysslands rikaste person, Vladimir Potanin, synts utanför Maldiverna. Dessa har tidigare legat för ankare i Mellanöstern men har nu gett sig av.

Inte bara från EU-håll utan även Vita huset har det meddelats att man den närmaste tiden ska försöka beslagta inte bara fartyg utan även fastigheter som tillhör de ryska oligarkerna.

ANNONS
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS