Charterbolagen upplever en ökad efterfrågan på utlandssemestrar.
Charterbolagen upplever en ökad efterfrågan på utlandssemestrar. Bild: Ulrika Karlsson

Ökat tryck hos charterbolagen efter lättade restriktioner

I samband med att UD har hävt reseavrådan till ett antal länder i Europa, upplever charterbolagen nu en ökad efterfrågan på utlandssemestrar.
– De flesta avgångar säljer slut, säger Adam Györki, kommunikationsansvarig på TUI.

ANNONS
|

Under sommaren har UD hävt avrådan från icke-nödvändiga resor till flera populära resmål inom Europa.

De första lättade reserestriktionerna kom i slutet av juni, då UD hävde avrådan från resor till tio olika europeiska länder. Och senast i veckan öppnade man upp för ytterligare tre länder i Europa.

Efter att Landvetter tappat 99 procent av sina passagerare i maj, jämfört med samma månad i fjol, har charterbolagen sedan ett tag tillbaka gjort sig redo för att återigen starta upp flygtrafiken från flygplatsen.

– Vi har sett en ökad efterfrågan på charterresor den här sommaren sedan UD öppnade upp för resande, säger Adam Györki på TUI.

ANNONS

LÄS MER:Då startar charterflygen från Landvetter igen

LÄS MER:Nu lyfter semesterflygen från Landvetter

Lyfter 24 juli

I kölvattnet av coronapandemin har charterjätten fått dra ner på både antalet destinationer och avgångar. Men trots att efterfrågan är betydligt lägre än under en vanlig sommar, säljer majoriteten av TUI:s avgångar slut.

Den 24 juli lyfter första avgången från Landvetter, direkt till Rhodos i Grekland. I augusti flyger bolaget dessutom till Kreta och Cypern från Göteborg.

Samma datum lyfter charterbolaget Apollos två första charterplan från Landvetter – till Kreta i Grekland och Split i Kroatien. Tre dagar senare lyfter plan till Parga i Grekland, och i slutet av augusti går det att resa till Zakynthos, Rhodos, Santorini och Karpathos med Apollo.

– Från att nästan inte ha haft någon efterfrågan alls, har vi ungefär halv efterfrågan jämfört med ett vanligt år nu, säger Erika Butterworth, Sverigechef på Apollo.

Till en början var trycket något lägre i Göteborg, men efter de senaste veckornas svala väder, syns en tydlig ökning även här.

– Vi ser att det börjar komma igång även från Landvetter nu, säger Erika Butterworth.

”Börjar bokas på nu”

Även charterbolaget Ving upplever ett ökat tryck på charterresor i sommar, jämfört med hur det har sett ut tidigare under coronakrisen.

– Vi ser att det successivt börjar bokas på nu inför sommaren, säger Fredrik Henriksson, kommunikations- och hållbarhetschef på Nordic Leisure Travel Group.

ANNONS

En anledning till att man kommer igång med avgångarna i slutet av juli, och inte när reserestriktionerna först lättade i slutet av juni, är att man lagt fokus på nya rutiner.

– Just nu har vi utbildningar för all vår personal på plats och för destinationschefer om nya rutiner som ska vara på plats när vi öppnar upp, säger Fredrik Henriksson.

Och väl på plats blir det en något annorlunda semester för charterresenärerna. Bland annat kan man räkna med krav på munskydd på flygplatser och glesare solstolar på stränderna.

LÄS MER:Det här gäller för dig som konsument i sommar

LÄS MER:Semester på västkusten är okej – men det här ska du tänka på

Ökat tryck inför nästa år

Förutom en kraftig uppgång i antal bokningar inför sommaren, ser charterbolagen dessutom ett rejält ökat tryck på bokningar inför nästa år. På TUI tredubblades bokningarna för nästa sommar under första försäljningsdagen.

– Parallellt med att vi släppte resor inför sommaren, släppte vi även resorna för nästa sommar, ungefär ett år i förväg. Den dagen bokades det 200 procent mer än vad det gjorde första försäljningsdagen förra sommaren, säger Adam Györki.

Även Apollo och Ving ser en tidig efterfrågan på charterresor längre fram i tiden.

– Jag tror att ganska många tänker: ”Vi kör nästa år istället”, säger Erika Butterworth.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS