Hunden är allt mer familjemedlem - och vi lägger allt mer pengar på utrustningen.
Hunden är allt mer familjemedlem - och vi lägger allt mer pengar på utrustningen.

Ökade utgifter för fyrbenta vänner

ANNONS
|

- Vi kostar på oss mer kring hunden idag. Den har gått från att vara ett sällskapsdjur till en familjemedlem. Och en familjemedlem tar man hand om och skämmer bort, säger Hans Rosenberg, pressansvarig på Svenska kennelklubben.

Se också: Vilken hundras är populärast där du bor?

Den senaste övergripande undersökningen, Manimalisrapporten, gällande omsättning inom husdjursbranschen gjordes 2008. Då omsatte branschen, gällande hund, katt och smådjur, knappt nio miljarder kronor.

Inköpet av husdjuret stod då för den stora kostnaden och veterinärkostnader för den näst största. Fem miljarder spenderades på inköp och två miljarder på veterinärkostnader. Fyra år tidigare omsatte branschen drygt sex miljarder kronor.

ANNONS

Även om det inte gjorts några fler övergipande studier sedan 2008 märks en tydlig trend. Allt mer pengar spenderas på hunden och intresset kring hundar ökar.

Hundmarknaden har under de senaste 10-15 åren förändrats. Den har växt och nischats. Där det förr fanns hundfrisör och pensionat finns det nu många fler tjänster inriktade mot hundägare. Hundfotografer, dagis, massage och yoga är några exempel. Även foderindustrin har utvecklats kraftigt och utbudet är större.

- Marknaden blir allt mer specialiserad, för att kunna komplettera hundens välbefinnande. Försäkringar har vi varit duktiga på länge i Sverige på grund av kostnaderna. Men nu går vi oftare till veterinären och tar hand om vår hund, säger Hans Rosenberg.

Det har även skett en ökning inom rehabiliteringsområdet som inte fanns tidigare. Att man kan ta sin hund för att gå på rullband eller simma som en del i rehabiliteringen efter en operation eller skada.

Produkterna kring hunden har ökat liksom efterfrågan hos kunderna. Förutom de klassiska hundprodukterna som koppel och skålar efterfrågas nu produkter för att kunna matcha och inreda sitt hem efter hunden. En helt ny nisch inom hundindustrin.

- Hunden bryr sig inte om inredning eller om den blir bortskämd. Det handlar om vår egen fåfänga, säger Hans Rosenberg.

ANNONS

Men inte bara de traditionella marknaderna har utvecklats. Att äga hund har för många blivit en livsstil.

- Marknaden börjar se oss som en presumtiv målgrupp. Där vi anpassar sig efter hunden. Att man köper bil efter hunden, planerar semestern, hur vi ska bo eller hur vi ska resa, säger han.

Fakta: Hundar i Sverige

År 2012 fanns det 784 000 hundar i Sverige. En ökning med knappt åtta procent sedan 2006. År 2013 fanns det 790 000 hundar i Sverige.

I Västra Götaland är det populärt med hund. Näst flest hundar återfinns i här, drygt 100 000 hundar. Samtidigt finns det ungefär 83 000 hundägare. Bara i Skåne finns det fler.

Antalet nyregistreringar av hundar har under 2014 minskat. Samtidigt lever hundarna längre vilket ger ett ökat antal.

Källa: Statistiska Centralbyrån och Jordbruksverket.

Läs också: My dog blir bara större - och nördigare

ANNONS