Ökad vinst för AB Volvo

AB Volvo ökade omsättningen och vinsten under årets första kvartal. Men kriget i Ukraina har tvingas lastbilsjätten till en avskrivning i miljardklassen.

ANNONS
|

Under årets första kvartal ökade lastbilsjätten sin omsättning med 12 tolv procent till 105 miljarder kronor. Den justerade rörelsevinsten på 12,7 miljarder kronor – förra året låg den på 11,8 miljarder – var betydligt högre än marknadens genomsnittliga förväntningar som låg på 10,4 miljarder kronor. Vinstmarginalen på 12 procent var en minskning mot fjolårets 12,6 procent.

Däremot sjönk nettoorderingången på lastbilar till 45 594 stycken, jämfört med 85 461 i fjol.

"Efterfrågan har fortsatt att vara högre än utbudet på grund av ansträngda globala leveranskedjor. Dock har Volvokoncernen varit restriktiv med orderläggning på grund av redan stora orderböcker, långa leveranstider och ökad inflation", skriver vd:n Martin Lundstedt i rapporten.

ANNONS

Det justerade rörelseresultatet blev 8,5 miljarder kronor. Detta förklaras av en reservering av tillgångar kopplade till Ryssland på drygt 4 miljarder kronor.

Vinsten per aktie landade på 3,46 kronor, mot 4,35 kronor första kvartalet förra året.

Har drabbats av kriget i Ukraina

I början av april gick AB Volvo ut med en vinstvarning på grund av kriget i Ukraina. Man reserverade då tillgångar på 4 miljarder kronor

På grund av kriget har Volvo pausat verksamheten i fabriken i ryska Kaluga och all försäljning, service och produktion har stoppats i landet.

– Av lätt insedda skäl kan man förmoda att affärsklimatet har försämrats i Ryssland och därför har vi enligt redovisningstekniska skäl omvärderat tillgångarna i landet och funnit att vi måste reservera 4 miljarder kronor, sa AB Volvos presstalesperson Claes Eliasson till GP i början av april.

Nedskrivningarna rörde exempelvis kundflottans betalningsmöjligheter framgent, enligt Claes Eliasson.

– Man kan exempelvis tänka sig att leasingavgifterna från kundflottan i Ryssland påverkas. Sedan handlar det om omvärderingar av reservlager, lokaler och verkstäder bland annat, sa ha.

Under 2021 uppgick omsättningen i Ryssland till cirka 3 procent av lastbilskoncernens totala försäljning.

Vd Martin Lundstedt ser fortsatta utmaningar för 2022.

"Situationen i den globala leveranskedjan för halvledare och andra komponenter är dock fortfarande instabil, kännetecknad av störningar, oförutsägbarhet och brist på fraktkapacitet. Vi kommer därför även fortsättningsvis att ha störningar och stopp både i tillverkningen av lastbilar och i andra delar av koncernen", skriver han i kvartalsrapporten.

ANNONS

LÄS MER:Så stor påverkan har kriget på Volvo

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Alexander Piauger blickar ut i den finansiella världen och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS