Risken för effektbrist i Sverige har ökat, enligt Svenska Kraftnät
Risken för effektbrist i Sverige har ökat, enligt Svenska Kraftnät Bild: Bertinussen

Ökad risk för strömavbrott i vinter

Svenska Kraftnät bedömer att riskerna för att hushåll kommer tvingas kopplas bort i vinter på grund av effektbrist har ökat, uppger myndigheten i ett pressmeddelande.

ANNONS
|

Risken för att det blir mörkt bland svenska hushåll och företag i södra delarna av landet när efterfrågan på el är som allra störst i vinter har ökat, bland annat på grund av problemen vid kärnkraftverket Ringhals. Det meddelar Svenska Kraftnät i ett pressmeddelande.

Risken för effektbrist har gått från ”låg” till ”reell”, enligt myndigheten.

– Vi har gått från låg till reell risk, vilket innebär att vi kan tvingas koppla bort elanvändare i vinter, säger Erik Ek, strategisk driftchef, Svenska kraftnät, i ett pressmeddelande.

Då kanske inte Sverige kan importera el

Utöver situationen med Ringhals 4 har även en rad omvärldsfaktorer en negativ påverkan på det svenska kraftsystemet. Enligt nya beräkningar kommer inte Sverige kunna importera el i samma utsträckning som tidigare, uppger Svenska Kraftnät.

ANNONS

– Det vi ser nu är att när vi som bäst behöver importera el finns den kanske inte allt tillgå, säger Erik Ek.

Svenska Kraftnät nämner även osäkerheten i leveranser av naturgas på kontinenten som en försvårande faktor.

Andra sådana är låga vattenmagasin i Norge samt minskad elproduktion i Frankrike.

Så omfattande kan elbristen bli

Risken har ökat men hur omfattande och hur länge en sådan bortkoppling skulle pågå kan inte myndigheten svara på i nuläget.

Deras kvalificerade gissning säger dock att det kan röra sig om mellan 200-600 MW (megaWatt) under en vinterdag med maxbelastning – vilket motsvarar som mest två procent av den totala elförbrukningen i Sverige.

– I de flesta fall ser vi att bristen skulle ske i södra Sverige och därför är också risken för bortkoppling större där, säger Erik Ek.

Erik Ek betonar att detta är beräkningar och inte förutsägelser om hur det faktiskt blir.

– Huruvida gaslagren hinner fyllas, tillgängligheten i den franska kärnkraften ökar eller magasinsläget förbättras i södra Norge är utanför vår kontroll. Däremot kan vi, elkonsumenter, själva påverka utfallet, säger han.

Genom att hålla tillbaka på elanvändningen, vill säga.

– Om vi svenskar sänker elförbrukningen eller flyttar förbrukningen med till exempel två procent från den period då förbrukningen är som störst i vinter minskas risken för bortkoppling fem gånger, säger Erik Ek på Svenska Kraftnät.

ANNONS

LÄS MER:Elbolagets uppmaning till kunderna: Lägg undan 50 000 kronor till vinterns el

LÄS MER:Elprischock väntar efter Ringhalstopp

LÄS MER:Larmet: Vi riskerar bli utan el i vinter om vi inte sparar

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

ANNONS