Stockholmsbörsen nådde en ny botten för i år i väntan på Fed:s räntebesked senare under onsdagen.
Stockholmsbörsen nådde en ny botten för i år i väntan på Fed:s räntebesked senare under onsdagen. Bild: Stina Stjernkvist/TT

Nytt årslägsta på börsen efter sur öppning

Stockholmsbörsen föll till nytt årslägsta under inledningen av handelsdagen efter krigshets och ränteoro på marknaderna. Putins tal fick dollarn att nå nya rekordnivåer.

ANNONS
|

Stockholmsbörsen breda OMXSPI-index inledde handelsdagen nedåt 0,7 procent och noterades strax efter klockan nio på onsdagsförmiddagen till 717,92.

Det var ett nytt årslägsta för Stockholmsbörsen.

Stockholmsbörsens index över landets 30 största bolag, OMXS30, backade med 0,4 procent efter ett par minuters handel.

Även detta storbolagsindex nådde nytt årslägsta – 1 844 – vid onsdagens börsöppning.

Vid halv elvatiden på onsdagen har börsen återhämtat sig och breda OMXSPI-index handlas upp 0,4 procent.

Ytterligare räntehöjningar i potten sänker börsen

Det sura börshumöret följer på en spänd förväntan inför amerikanska centralbanken Federal Reserves räntebesked senare under onsdagen.

Att det rör sig om ytterligare en räntehöjning är bedömarna ense om. Marknaden räknar med 75 punkter men oroas över att Fed kan komma att drämma till med en lika kraftig höjning som Riksbanken gjorde under tisdagen, det vill säga en procentenhet.

ANNONS

Verkstadsbolagen AB Volvo och SKF pekade nedåt med 0,8 procent. Hygienbolaget Essity hakade på och föll med 0,4 procent 20 minuter efter öppning.

Somliga bolag såg dock positiva rörelser i handelsinledningen.

Putins tal chockar kronan

Försvarsbolaget Saab rusade med 2,8 procent efter att Rysslands president Vladimir Putin beordrat delvis mobilisering i samband med ett tal på onsdagsmorgonen.

Putins krigshetsande tal gav under onsdagsmorgonen dollarkursen en rejäl skjuts till sällan skådade nivåer. Bitvis kostade dollarn 11 kronor, en rekordnivå inte skådad sedan i början av 2000-talet, vilket Svenska dagbladet var först att rapportera.

Ett dystert rekord, enligt SEB:s seniorekonom Robert Bergqvist.

Efter en tillfällig respit under förmiddagen fortsätter kronan försvagas till rekordnivån omkring 11 kronor per dollar.

– Det var en tydlig förstärkning av dollarn när han (Putin) pratade. Amerikanska räntor gick ned lite också, ett tydligt tecken på att folk köper mer amerikanska statsobligationer, säger Per Hammarlund i en intervju med TT.

– Det är förhållandevis små rörelser, men ändå en tydlig reaktion på ränte- och valutamarknaden, tillägger han.

Läkemedelsjätten Astra Zeneca går också mot strömmen, 0,2 procent uppåt, efter att ha fått en ny astmamedicin godkänd av EU.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Ida Johansson förklarar och analyserar privatekonomi och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS