Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Morgan Westlund är fastighetschef för Atrium Ljungberg i Göteborg. Han är initiativtagare till det nya energisystemet som lett till en halvering av energiförbrukningen. Bild: Lisa Thanner
Morgan Westlund är fastighetschef för Atrium Ljungberg i Göteborg. Han är initiativtagare till det nya energisystemet som lett till en halvering av energiförbrukningen. Bild: Lisa Thanner

Nytt energisystem har lett till halverad energiförbrukning

På Lindholmen har fastighetsbolaget Atrium Ljungberg utvecklat ett nytt unikt energisystem i tre kontorsbyggnader. I ett slag har energiförbrukningen halverats.

Fastighetsbolaget Atrium Ljungberg äger fyra fastigheter på Lindholmen med sammanlagt 84 000 kvadratmeter kontorsyta. Hyresgästerna har vitt skilda behov. Här finns både serverhallar som ska hållas kalla året runt, laboratorier som måste ha minst 40 grader varmt och kontorsmiljöer med skiftande behov beroende på temperaturen utomhus.

När fastighetsbolaget gjorde en energianalys av tre av fastigheterna såg man att förbrukningen av både kyla och värme var hög året runt.

– Jag tyckte inte att det kändes vettigt att köra kyla och värme samtidigt. Vi bestämde oss därför för att undersöka om det fanns en lösning. Producerar du kyla får du ju spillvärme och tvärtom. Jag blev förvånad över att ingen verkar ha ställt den här frågan tidigare, säger Morgan Westlund, fastighetschef för Atrium Ljungberg i Göteborg.

Han satte samman en grupp bestående av både energiexperter och entreprenörer för att hitta ett svar. De satt med en stor karta över energisystemet och funderade på vad som behövde göras. Lösningen växte långsamt fram.

Morgan Westlund började kolla upp vad för slags lösningar som fanns på marknaden. Samtidigt grävdes kulvertar mellan husen för att koppla ihop dem. Förutom rör med kallt och varmt vatten grävdes även ett tredje rör ner, som kompletterar de andra slingorna och gör inomhusklimatet mer stabilt.

– Vi hittade lösningen i Italien i form av en bergvärmepump med tre slingor istället för två, säger Morgan Westlund.

Atrium Ljungberg har också installerat en anläggning som renar den luft som cirkulerar i fastigheterna, en så kallad joniseringsutsrustning. På så vis kan luften i huskropparna återanvändas.

– Det gör att vi kan återföra en större andel av frånluften med den redan uppvärmda eller kylda energin. Har vi 30 grader ute och vill ha 22 grader tar vi frånluften som är 24 grader och kyler ner den, i stället för att ta in 30-gradig luft och kyla ner.

Med systemet har de alltså hittat ett sätt att använda sig av den överskottskyla och överskottsvärme som bildas inom fastigheterna. Resultatet har varit över förväntan.

– Vi har halverat vårt energiköp och minskar våra koldioxidutsläpp med cirka 110 ton om året. Det motsvarar utsläppen från 90 bilar på ett år, eller 550 flygresor mellan Göteborg och Paris, säger Morgan Westlund.

Enligt honom är lösningen unik.

– Vi har sammanfört olika tekniker i ett system och så vitt jag vet finns det inte någon annanstans.

Att bygga energisystemet har kostat knappt 15 miljoner kronor.

– Den beräknade payofftiden är mindre än åtta år. Det är alltså en stor minskning av vårt klimatavtryck som också går att räkna hem ekonomiskt.

Intresset för systemet är stort.

– Flera andra aktörer i Göteborg har hört av sig om möjligheten att införa samma system i sina fastigheter, så förhoppningsvis inspirerar vi fler till att tänka hållbart. Det känns otroligt kul att vara med och utveckla en helt ny typ av klimatsmart energilösning, säger Morgan Westlund.

Samtidigt understryker han att det inte går att kopiera systemet rakt av.

– Varje hus har sin egen anatomi och hyresgästerna har olika behov, det gäller att ställa frågor kring hur huset är bestyckat och vilken energi som behövs. Men man får gärna komma hit och titta.

Är det något som inte gått som du tänkt dig?

– Jag var inte beredd på att det skulle ta så lång tid att få det klart, men så är jag också lite rastlös av mig. Det är bättre att det tar tid och verkligen funkar så att vi kan leverera den temperatur vi lovar. Nu har vi testkört under hösten och kommer att köra fullskaligt från årsskiftet. Lindholmen är ledande inom Europa vad gäller innovationsutveckling och det känns roligt att göra detta just här.

Din ekonomi i det nya ekonomiska läget

Elen, maten, bränslet och bolånet – allt väntas bli betydligt dyrare. GP Fokus är Göteborgs-Postens specialbevakning av det nya ekonomiska läget.

Du hittar alltid de viktigaste nyheterna, guiderna och reportagen på:

GP Fokus | Din Ekonomi