Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Nya bostadsrätter i lagerhusstil på gång i Majorna

20 nya bostadsrätter ska stå färdiga nästa år i ett centralt kvarter i Majorna – i en stil som står i tydlig kontrast till de klassiska landshövdingehusen. Enligt mäklaren är intresset stort för projektet Dock District 4.

Det är Bjurfors som gått ut med säljstart i september av det nya bostadsrättshuset. Byggherre är Tapajos fastigheter och det är Okidoki arkitektbyrå som har ritat det.

– Vi tycker att vi fått till ett spektakulärt hus. Det är lite känsla av Soho i London – lite lagerhus- eller warehousekänsla. Även invändigt är det lite industrikänsla med rå betong och samtidigt fina detaljer, säger Emil Simon, delägare i Tapajos fastigheter.

– Vi har många intresseanmälningar till de tvåor och treor som är storleken på lägenheterna i huset – det är en attraktiv storlek, säger Regina Svantesson, försäljningschef på Bjurfors Nyproduktion.

Femvåningshuset som utvändigt är klätt i mörk plåt ligger på en obebyggd, 220 kvadratmeter stor tomt, i hörnet Skeppsgossegatan-Kommendörsgatan med utsikt över hamnen och Oscarsleden. Närmaste granne i kvarteret är ett nyrenoverat landshövdingehus från 1880-talet som också ägs av Tapajo och som tidigare inrymde möbelbutiken EM Home. Detta landshövdingehuset och ett annat i samma kvarter hör till de tidigaste landshövdingehusen i Majorna.

– Ja, det nyaste huset möter det äldsta i Majorna, säger Emil Simon på Tapajos.

Olika material

På Skeppsgossegatan blir det nya huset granne med ett annat femvånings tegelhus som JM byggde på 10-talet. Detaljplanen från 2003 slår fast att husen i kvarteret som byggs på Skeppsgossegatan – mot Oscarsleden – får uppföras med denna höjd.

Mot innergården är det nya Dock District-huset klätt i trä och försett med loftgångar.

– Med det här huset fullbordas det slutna kvarter som det planerades för på 1880-talet. På tomten har det bara varit varumottagningsbyggnad och innan dess en bensintapp, säger Bobbie Nyström, arkitekt på Okidoki som ritat huset.

När det gäller stilen säger arkitekten:

– I Majorna generellt är det mycket kontrastrik arkitektur. I stadsdelen har vi hus från 1880-tal, miljonprogram och hus från 40- och 50-tal. Och vid Allmänna vägen finns hus från 2010-talet. Det finns en inneboende brokighet i Majorna som vi ville bygga vidare på.

Hållbar fasad

– Att vi valde fasad i plåt handlar förutom den estetiska aspekten att materialet klarar saltstänkta vindar och avgaser, säger Bobbie Nyström.

Han bekräftar att stilen ska påminna om en lagerlokal.

– Fönstren är industrispröjsade och fönstersättningen är sakligt ordnad som den klassiska stadens. Det handlar om ett hus med industrikänsla, som gamla lagerlokaler i New York eller London som sedan gentrifierats och blivit ateljébostäder.

Men här är byggnaden alltså nybyggd. De höga fönstren, 220 centimeter höga, har beställts från Finland och ska klara högt ställda bullerkrav med tanke på ljuden från trafikleden bredvid.

Huset ska stå färdigt nästa höst.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.