Andreas Holmström och Vladimir Kirejev på Fluicell utvecklar och testar instrumenten för cellanalys.
Andreas Holmström och Vladimir Kirejev på Fluicell utvecklar och testar instrumenten för cellanalys. Bild: Fluicell

Nya börsbolaget från Göteborg skriver ut vävnad

Det unga bolaget Fluicell börsintroducerades i veckan. Göteborgsbolaget utvecklar instrument för cellanalys och bioprinting – utrustning som analyserar läkemedel och skriver ut mänsklig vävnad.

ANNONS
|

Under onsdagen introducerades Fluicell på Nasdaqs lista för tillväxtbolag i Stockholm, First North. Bolaget gjorde samtidigt en nyemission om knappt 33 miljoner kronor. Den första handelsdagen råkade dock hela Stockholmsbörsen ut för ett datorhaveri och handeln kom igång först på eftermiddagen. Men efter introduktionen var det en omfattande handel av aktien.

– Vi är mycket stolta och tycker det är spännande att ha blivit ett publikt bolag. Vi vill utmana oss själva, nå en större publik och bli marknadsledande inom vårt område, säger vd Victoire Viannay.

På Medinareberget

Bolaget som har tio medarbetare och har kontor i Biotech-huset på Medicinareberget utvecklar instrument för bioprintning, läkemedelsscreening och farmakologi. Omsättningen är ännu på blygsam nivå men produkterna, som det ligger mycket forskning bakom, är tänkt för en internationell marknad.

ANNONS

– Våra nuvarande produkter hjälper till vid analyser på enskild cellnivå som ger unika data och kostnadseffektiva analyser. Våra kunder för produkterna Biopen och Dynaflow är till exempel Karolinska institutet, universitetet i Washington samt läkemedelsbolag som Novartis, säger Victoire Viannay.

Vid cancerbehandling

Bolaget grundades 2012 av forskare på Chalmers men har de senaste två åren lanserat nya produkter och börjat jobba mer marknadsinriktat. Nästa produkt, som är tänkt att nå marknaden nästa år heter Biopixlar Retina och kan tillverka komplexa vävnadsliknande strukturer för att kunna analysera läkemedelseffekter i modeller av till exempel tumörvävnader.

– Vad vi hoppas kunna göra i framtiden är att göra en biopsi – ett vävnadsprov – på till exempel en patient med cancer, och sedan återskapa cancerns vävnadsstruktur där man kan se vilken behandling som sedan fungerar bäst, säger bolagets forskningschef Gavin Jeffries, en av grundarna av bolaget.

ANNONS