Läckö slott utanför Lidköping är ett av Västsveriges mest kända turistmål. Arkivbild.
Läckö slott utanför Lidköping är ett av Västsveriges mest kända turistmål. Arkivbild. Bild: ADAM IHSE / TT

NY Times: Västsverige värt ett besök 2020

New York Times rekommenderar sina läsare att besöka Västsverige. Tidningen lyfter områdets miljöambitioner.
– Det är en bekräftelse för vårt och turistföretagens arbete, säger Marie Linde, vice vd för Turistrådet Västsverige.

ANNONS

Tidningen New York Times gör varje år en lista över platser som redaktionen anser bör besökas. Urvalet bygger bland annat på en känsla av aktualitet och i år är det starkt kopplat till miljön och klimatet.

Marknaden för hållbart resande växer och Västsverige ligger i framkant, enligt tidningen.

Kvitto på satsningen

Marie Linde är vice vd för Turistrådet Västsverige, ett bolag som ägs av regionen och har som uppgift att marknadsföra området och att bidra till näringslivets hållbara utveckling.

– Att bli uppmärksammad av en så känd tidning är fantastiskt, de som verkar inom besöksnäringen får en bekräftelse på att de gör något bra.

ANNONS

– Att vi är en hållbar destination, den vinkeln gör oss extra stolta, säger hon.

Rekordsommar

Sommaren 2019 var det bästa sommaren någonsin för Västsveriges hotell, stugbyar och vandrarhem.

Ökningen av antalet gästnätter från sommaren 2018 är i princip lika stor bland svenska som utländska gäster, 5,8 respektive 5,6 procent. Norge står fortfarande för flest gästnätter, följt av Tyskland. De nationaliteter som ökar mest procentuellt är Nederländerna och Storbritannien, 31,5 respektive 31,2 procent.

– Turismen ökar i hela världen och den ökar även i Sverige. Det vi såg i somras var att andelen svenska turister ökade i Västsverige. Det känns väldigt positivt.

Turistrådet Västsverige har satsat på hemester och marknadsfört sig gentemot grannländerna och norra Europa.

– Besöksnäringen har en stor betydelse, den skapar arbetstillfällen och gör att folk kan bo kvar, säger Marie Linde.

Konkurrensmedel

Många företag inom besöksnäringen i Västsverige har länge satsat på hållbar turism. Bland annat restauranger som fokuserar på närproducerad mat.

Marie Linde tror att hållbarhetsfaktorn kommer att vara ett konkurrensmedel i framtiden.

– Vi på turistrådet jobbar mycket med att stötta företagen i att blir mer hållbara, hur de kan minska energiförbrukningen, alla sådana saker. Det är ett stort och omfattande arbete, säger hon.

Bland New York Times rekommendationer finns ett besök till en camping som helt och hållet drivs av solenergi och löpturer i naturreservatet Ramsvikslandet.

ANNONS

Marie Linde själv vill gärna lyfta vandringsmöjligheterna i området.

– Det finns fina vandringsleder både längs Bohuskusten och i Skaraborg i närheten av Varnhems kyrka. Det är en väldigt fin möjlighet att turista på ett hållbart sätt, säger hon.

Lisa Andersson/TT

"52 places to go 2020" har valts ut av New York Times reseredaktion.

Huvudredaktionen i USA har använt sig av sitt nätverk av korrespondenter runtom i världen, som har fått komma med egna förslag utifrån platser de har besökt under det senaste året. New York Times-journalisten Tim Neville besökte Västsverige i september.

Andra platser på listan är bland annat Addis Abeba i Etiopien, Mongoliet, Menorca i Spanien, Lima i Peru och Washington i USA på förstaplats.

Källa: New York Times/Turistrådet Västsverige

ANNONS