Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

EU:s chefsförhandlare om brexit, Michel Barnier. Arkivfoto.

Ny pessimism i brexitsamtal

Fortsatt oklarhet i hur Storbritannien vill lösa gräns- och tullfrågorna mellan Irland och Nordirland efter brexit skapar allt större frustration i övriga EU. Pessimismen gror hos förhandlarna.

- Det är lite svårt att argumentera för om en lösning är möjlig eller inte när vi inte vet vad det är de vill, sade EU- och handelsminister Ann Linde (S) redan på väg in till måndagens ministermöte om brexitläget i Bryssel.

Därinne pekade mungiporna ner hos EU:s chefsförhandlare Michel Barnier. EU vill ha en färdig uppgörelse kring det irländska gränsproblemet redan till stats- och regeringschefernas toppmöte den 28–29 juni, vilket i nuläget ser svårt ut.

- Barnier var mer pessimistisk än vad jag har hört honom förut. Han kunde konstatera att inget av de två förslag – som den brittiska regeringen nu har olika åsikter om – är realistiskt att genomföra. Det måste till något mer reellt, säger Linde efter mötet.

Åker till Irland

EU-ministern ska själv bekanta sig med situationen på plats i Dublin och Belfast under de närmaste dagarna.

- Min högsta önskan är att vi får ett konkret förslag. Det som jag hoppas få se vid gränsen är att den hårda gränsen inte kommer att uppstå för då hedrar man inte långfredagsavtalet (om fred i Nordirland), säger Linde.

Tvivlar på förslag

Att lösa den framtida tullproblematiken mellan EU och Storbritannien enbart med hjälp av tekniska lösningar vid gränsen är hon skeptisk till.

- Jag tror inte det fungerar. Det ser vi vid den norsk-svenska gränsen att man behöver alla tulladministrativa åtgärder i alla fall, trots att vi har en väldigt väl fungerande gräns, säger Linde i Bryssel.