Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Volvo Cars har tecknat ett avtal med amerikanska Nvidia om nästa generations kraftiga bildatorer med AI-teknik. Samtidigt lanserar Veoneer tillsammans med Nvidia och Zenuity en ”superdator” för självkörande bilar. Bild: Volvo Cars, Veoneer
Volvo Cars har tecknat ett avtal med amerikanska Nvidia om nästa generations kraftiga bildatorer med AI-teknik. Samtidigt lanserar Veoneer tillsammans med Nvidia och Zenuity en ”superdator” för självkörande bilar. Bild: Volvo Cars, Veoneer

Nu kommer AI och superdatorer till självkörande bilar

Nästa generation Volvobilar får kraftiga datorer där mjukvaran har artificiell intelligens. Det står klart sedan Volvo tecknat avtal amerikanska Nvidia. Samtidigt går Veoneer och Zenuity ut med en ny ”superdator” för autonoma bilar som de utvecklat med det amerikanska elektronikföretaget.

Digitaliseringen av bilar har pågått i flera år men har accelererat kraftigt i och med att fordonen blir allt mer uppkopplade, utrustas med fler sensorer och mjukvara för självkörande teknik och får allt mer avancerade infotainmentsystem. På onsdagen presenterade Volvo Cars respektive Veoneer – avknoppningen från Autoliv som utvecklar elektronik och aktiv säkerhet – varsin nyhet som båda bygger på samarbeten med det betydande elektronikföretaget Nvidia i Kalifornien.

Nvidia har varit känd för bland annat sina kraftfulla grafikprocessor till spelindustrin. Men man designar också kraftfulla processorer för fordonsindustrin.

AI i Volvobilar

Volvo Cars och Nvidia har nu tecknat ett avtal för att utveckla en avancerad dator för nästa generation Volvo-bilar, där artificiell intelligens (AI) blir en viktig egenskap.

– En framgångsrik lansering av självkörande fordon kommer att kräva en enorm datakraft och även ständiga framsteg i utvecklingen av artificiell intelligens, säger Håkan Samuelsson, vd på Volvo Cars i ett uttalande.

– Vårt avtal med Nvidia är en viktig del av det pusslet och hjälper oss att säkert introducera helt självkörande bilar från Volvo till våra kunder.

Den kraftfulla datorn kommer att introduceras till nästa generation bilar som byggs på Volvos SPA-plattform, SPA 2, fordonen i 60- och 90-serien.

– Den första bilen blir nästa generations XC90 som kommer 2021, säger Stefan Elfström, presstalesperson på Volvo Cars.

Datorn kommer att användas till bilens alla system som till exempel förarstöd, självkörande system och energistyrsystem. Nästa generations bilar kommer på ett helt annat sätt än idag att kunna uppdateras vi nätet.

Unikt kraftfull

Samtidigt lanserade svenska Veoneer en ny dator, kallad Zeus, som man utvecklat med Nvidia och där göteborgska Zenuity står för mjukvara för självkörande teknik. Enligt Veoneer handlar det om en superdator som gör det möjligt för fordon att nå nivå fyra av autonom körning – nivån alldeles under helt förarlösa fordon.

– Att vi kallar den superdator har att göra med att det är den mest kraftfulla datorplattform som designats för en bil. Den här typen av datorkraft för bilbruk är just nu unik, säger Thomas Jönsson, kommunikationsansvarig på Veoneer.

– Den är otroligt mycket mer kraftfull än en vanlig pc man har hemma.

Även Veoneer uppger att man kommer att implementera tekniken i bilar 2021. På frågan om kopplingen till Volvo Cars – Zenuity ägs till hälften av Volvo Cars och Veoneer – säger Thomas Jönsson:

– Vi har ingen kund till Zeus vi kan gå ut med idag.

Både Volvo Cars och Veoneers–Zenuitys samarbete använder samma Nvidia-plattform, Nvidia Drive AGX Xavier, som modifierats för respektive användningsområde.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.