Nu kan du se hur mycket du får tillbaka på skatten – då kommer återbäringen

Har du gjort avdrag i din deklaration? Då är du en av många tusen svenskar som snart får din skatteåterbäring. Hur mycket pengar du får tillbaka kan du se redan idag.

ANNONS
|

Den som godkände deklarationen precis som den kom, senast den 31:a mars, fick sin skatteåterbäring på kontot redan i april. Om du däremot ändrade något i din deklaration – och exempelvis gjorde avdrag för försäljning av bostad, redovisade aktieförluster, resor eller dubbelt boende – kommer pengarna snart. Skatteverket börjar betala ut återbäringen den 9:e juni.

Om du är osäker på hur mycket pengar du förväntas få tillbaka, går det att kontrollera själv redan idag. Om du loggar in på Skatteverkets deklarationstjänst ser du redan på första sidan, högst upp till höger, en ruta med din preliminära skatteuträkning – där framgår hur mycket pengar du kan förväntas få tillbaka, alternativt hur mycket du ska betala in till Skatteverket i restskatt.

ANNONS

Fakta: Då kommer skatteåterbäringen

Om du har betalat för mycket skatt får du tillbaka överskottet antingen i början av april, eller i juni.

Om du deklarerar digitalt senaste den 31:a mars, har anmält till vilket konto du vill ha din skatteåterbäring och varken gör några avdrag eller ändrar något i din deklaration får du dina pengar mellan den 7-9 april.

Om du gjort ändringar eller yrkat på avdrag och skickar in din deklaration digitalt eller på papper senast den fjärde maj får du, förutsatt att du anmält konto, tillbaka dina pengar mellan den nionde och tolfte juni i år.

Har du tagit hjälp av en redovisningsbyrå eller exempelvis saknar skatteregistrering gäller dock speciella regler.

Om du i stället fått restskatt måste den betalas in till Skatteverket senast den 12:e november.

Bara skatteåterbäring på 100 kronor eller mer betalas ut.

Källa: Skatteverket

Även om uträkningen och beloppet är preliminärt, är det i praktiken sällan det ändras. Om det av någon anledning ändå gör det kommer Skatteverket ta kontakt med dig och berätta vad som ändrats.

– Så länge vi baserar skatteberäkningen på de uppgifter som du själv har lämnat så stämmer det. Och att vi inte har kontaktat dig för att göra någon ändring eller kontroll. Vi använder samma beräkningsmodul när vi beräkningar ut den slutgiltiga skatten, som den man beräkningar med i e-tjänsterna. Det är samma programvara, säger Johan Schauman, deklarationsexpert på Skatteverket, till Expressen.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

ANNONS