Birgitte Bonnesen på väg in i rättssalen i Stockholms tingsrätt med sin advokat Per E Samuelson.
Birgitte Bonnesen på väg in i rättssalen i Stockholms tingsrätt med sin advokat Per E Samuelson. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Nu avgörs Bonnesens öde – riskerar sex år

Nu inleds rättegången mot Swedbanks tidigare vd Birgitte Bonnesen.
– Hon är enligt min bestämda uppfattning helt oskyldig, säger hennes advokat Per E Samuelson.
Bonnesen riskerar sex års fängelse för att ha vilselett kring penningtvättshärvan i Baltikum.

ANNONS
|

– Per talar för mig, säger Birgitte Bonnesen på väg in i rättssalen på tisdagen, samtidigt som hon ler mot kamerorna.

Sedan tar hon plats bredvid sin advokat Per E Samuelson i Stockholms tingsrätt.

Birgitte Bonnesen, som var vd och koncernchef för Swedbank mellan 2016 och 2019, står åtalad för grovt svindleri alternativt grov marknadsmanipulation, något som hon riskerar sex års fängelse för.

Hon står utöver det också åtalad för röjande av insiderinformation.

Det här är den första av totalt 21 rättegångsdagar. Väl inne i rättssalen ser Birgitte Bonnesen koncentrerad ut när åklagarna lägger fram sin sakframställan.

Upprinnelsen till åtalet är de omfattande problem med penningtvätt i Swedbanks baltiska verksamhet under åren 2007 till 2018 som först avslöjades av SVT:s Uppdrag granskning.

ANNONS

Chefsåklagare Thomas Langrot och vice chefsåklagare Ted Murelius åberopar en rad av Swedbanks interna rapporter som de menar visar på att Birgitte Bonnesen kände till brister i penningtvättsarbetet i Baltikum redan 2016.

Rapporter som de bland annat fått fatt i via husrannsakan på Swedbanks kontor i Sundbyberg.

Nekar till brott

I samband med att banken presenterade kvartalsrapporter 2018 och 2019 har Bonnesen enligt åtalet, trots att hon var medveten om innehållet i de interna rapporterna, hävdat att banken inte har några problem med penningtvätt i verksamheten i Baltikum.

Ted Murelius säger i sin sakframställan att Bonnesens uttalanden "inte var slarv" utan snarare väl övervägda.

– Man visste vad för frågor som skulle komma upp, det rådde också vid den här tidpunkten något som kan liknas vid en penningtvättsfrossa i hela banksektorn, det var inget som bara Swedbank var drabbat av, säger han i rätten.

Det är alltså inte penningtvätt i sig som Bonnesen står åtalad för, utan för att ha vilselett i sin information kring den. Brottet bedöms som grovt då "gärningen varit av större omfattning, kunnat medföra avsevärd skada eller annars vara av farlig art", enligt stämningsansökan.

Birgitte Bonnesen själv har hela tiden nekat. Något som hennes advokat Per E Samuelson upprepar i domstolen. Angående åtalspunkten som rör insiderbrott, säger han:

ANNONS

– Kortfattat så har inte Birgitte Bonnesen sagt det åklagaren påstår.

Till TT säger advokaten att han anser att åtal inte borde ha väckts.

– Hon är enligt min bestämda uppfattning helt oskyldig. Det hon sa till media och investerare var sant. Hon beskrev på ett allsidigt och nyanserat sätt hur banken arbetade mot penningtvätt, säger han.

TT: Hur har den här tiden varit för Birgitte Bonnesen?

– Det är klart att hon inte vill sitta här och vara åtalad, men hon ser fram emot det med tillförsikt. Hon har klarat av det utan att gå under, hon är glad för att få det här gjort och hon har tillförsikt till den svenska rättvisan och är övertygad om att tingsrätten kommer att se att hon bara sa som det var, säger Per E Samuelson.

Extern genomlysning

Nästa vecka kommer försvaret att redogöra sin hållning mer ingående.

En rad vittnen kommer att höras under rättegångens gång, liksom Birgitte Bonnesen själv. Till bevisen åberopas också bland annat flera mejlkonversationer.

Swedbank anlitade efter det att uppgifterna blev offentliga den amerikanska juristbyrån Clifford Chance för en extern genomlysning.

Den visade bland annat att banken lät högriskkunder flytta cirka 400 miljarder kronor in och ut ur banken under åren 2014–2019. Det hade till exempel förekommit 586 misstänkta transaktioner från Baltikum till Krimhalvön.

ANNONS

Bolaget har också fått böter på 4 miljarder kronor från Finansinspektionen för allvarliga brister i arbetet att undvika penningtvätt.

Fakta: Birgitte Bonnesens roller i Swedbank

2009-2011: Chef för Swedbanks internrevision

2011-2014: Chef för affärsområdet baltisk bankverksamhet

2015-2016: Chef för affärsområdet svensk bankverksamhet

2016-2019: Vd och koncernchef

Källa: Ekobrottsmyndigheten

ANNONS