Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Ett populärt område i Göteborg är Eriksberg på Hisingen. Bild: Stefan Berg

Novemberrusk för bopriserna i Göteborg

Priserna på bostadsrätter pekar efter en förhållandevis stillsam höst åter nedåt, där Storgöteborg tillsammans med Malmö tappar mest, enligt nya siffror från Svensk Mäklarstatistik.

I november sjönk bopriserna på bostadsrätter i Storgöteborg med 2 procent jämfört med en månad tidigare, en notering som enbart kan mätas på ytterligare en plats i landet – Malmö.

Det sätter punkt för höstens måttliga prisuppgångar som uppmätts på ett antalet orter i riket, inte minst i Göteborgsområdet.

Villapriserna följer samma utveckling. Storstadsområdena Göteborg och Stockholm föll en procent medan Stormalmös villapriser sjönk med två procent.

– Hårdare bolåneregler i kombination med kommande räntehöjningar gör köparna mer avvaktande vad gäller stora bostäder och bostäder med hög avgift. Trenden är allra tydligast i storstäderna, men den minskade efterfrågan påverkar också bostadsrättspriserna i riket som helhet, säger Marcus Svanberg, VD på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

Styrräntehöjningar att vänta

För riket i helhet föll bopriserna på bostadsrätter och villor med 1 procent i november, enligt Svensk Mäklarstatistiks senaste försäljningssiffror.

För dem som planerar att köpa en ny bostad den kommande tiden är ett tips att räkna in Riksbankens förväntade styrräntehöjningar i budgeten, konstaterar Svanberg vidare.

– Väntade räntehöjningar kommer dock snart att minska marginalerna i ekonomin för många svenskar. Ett angeläget nyårslöfte för den som planerar att byta bostad bör därför vara att budgetera för högre boendekostnader och att bygga upp en buffert.

Boprisutvecklingen för bostadsrätter i november (procent):

Bostadsrätter 1 mån 3 mån 12 mån

Riket -1 0 -2

Centrala Göteborg -1 -2 -3

Storgöteborg -2 -1 -2

Centrala Stockholm -1 0 -2

Storstockholm -1 +2 -2

Centrala Malmö 0 +2 -2

Stormalmö -2 -3 -1

Boprisutveckling för villor i november (procent):

Villor 1 mån 3 mån 12 mån

Riket -1 -3 0

Storgöteborg -1 -1 -1

Storstockholm -1 -1 -5

Stormalmö -2 -3 0

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.