Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Jacob Schram, Norwegians koncernchef, pratar på en presskonferens.
Jacob Schram, koncernchef för Norwegian, menar att nedläggningen av långdistansflygningar kommer att bli en nystart för det krisande bolaget. Bild: Fredrik Hagen

Norwegians krisplan: Stopp för långflygningar

Norwegian lägger ner sina långdistansflygningar för att klara krisen. Bolaget anser nämligen att osäkerheten kring framtida efterfrågan är för stor, meddelar de i ett pressmeddelande.
– Det här beslutet kommer dessvärre påverka många av våra medarbetare och är därför ett tungt beslut att fatta, säger koncernchefen Jacob Scrham i en skriftlig kommentar.

Resebranschen och inte minst flygbolagen har drabbats hårt av coronapandemin. Reserestriktioner har slagit hårt och enligt Norwegian har effekten på långdistansflygningar varit extra dramatisk.

Nu presenterar bolaget en krisplan som går ut på att lägga ner långdistansverksamheten och fokusera på Norden och viktiga destinationer i Europa.

– Inrikesresor i Norge och flygningar mellan vår nordiska hemmamarknad och resten av Europa har alltid varit själva ryggraden i Norwegians linjenät och det är just det som ligger till grund för hur Norwegian ska se ut i framtiden, säger Norwegians koncernchef Jacob Schram i en skriftlig kommentar.

LÄS MER: SAS vd: Tuffare konkurrens efter pandemin

Planen: 50 flygplan i Europa under 2021

Han fortsätter:

– Det här är en gedigen affärsplan som ger Norwegian en ny start. Genom att fokusera på kortdistanslinjenätet är målet att attrahera investerare, ha ett bra erbjudande till våra kunder och framför allt bidra till att trygga arbetsplatser, en sund konkurrens och bidra positivt till resebranschen i Norge, Norden och i Europa.

Tanken är att 50 plan ska trafikera linjerna i Europa under 2021, för att sedan utökas till 70 under 2022.

LÄS MER: Coronavaccin får flygbolagsaktier att lyfta

Koncernchefen: ”Kommer påverka många medarbetare”

Enligt pressmeddelandet kan medarbetare i Norwegians dotterbolag som sysslar med långdistans i Italien, Frankrike, Storbritannien och USA påverkas av beslutet.

– Det kommer att ta lång tid innan efterfrågan på långdistansresor kommer tillbaka och därför har vi valt att fokusera på ett starkt europeiskt linjenät när vi kommer ut ur reorganiseringsprocessen. Det här beslutet kommer dessvärre påverka många av våra medarbetare och är därför ett tungt beslut att fatta, säger Jacob Schram i en skriftlig kommentar.

Kunder som har bokat resor som drabbas av ändringarna kommer att bli kontaktade, enligt pressmeddelandet, och planerade resor som ställs in kommer att återbetalas.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.